Bolaget Fyrskeppet Offshore AB planerar en vindkraftpark i Östersjön, 50 kilometer norr om Örskär. Parken är tänkt att bli drygt 500 kvadratkilometer stor och rymma runt 200 vindkraftverk.
Östhammars kommun har bjudits in till ett så kallat avgränsningssamråd om projektet. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att svara med följande skrivelse: "Vi ser nödvändigheten av ökad fossilfri och förnyelsebar elproduktion för hela Sveriges utveckling". Vidare konstaterade man bara att Östhammars kommun ligger långt från den föreslagna parken och att kommunen inte kommer vara sakägare i miljökonsekvensprocessen. Därför valde man att inte framföra några fler synpunkter.
Men kommunstyrelsen var inte enig. M, SD och BoA reserverade sig mot beslutet.
– Östersjön mår verkligen inte bra och en vindkraftpark skulle påverka vattenkvaliteten och djurlivet. Kommunen behöver ta avstånd från projektet, säger Pär-Olof Olsson (M).
Hur påverkas Östhammar av en vindkraftpark utanför Gävle?
– Östersjön är en del av kommunen, i allra högsta grad. Alla försämringar av Östersjön påverkar oss. Vi borde åtminstone ha en åsikt när vi får möjlighet att yttra oss, säger Pär-Olof Olsson.
M, SD och BoA kräver tillsammans med L och delar av KD att frågan ska behandlas på ett extra kommunfullmäktige. I ett gemensamt yttrande skriver partierna att klimatnyttan från vindkraft är "starkt ifrågasatt" och att "stora irreparabla naturvärden står på spel" i och med projektet.
Enligt kommunallagen ska beslut av större vikt eller "principiell beskaffenhet" fattas av kommunfullmäktige. Men fullmäktiges ordförande Roger Lamell (S) har avslagit begäran om ett extra sammanträde med motiveringen att "ärendets vikt och principiella beskaffenhet är begränsad". Dessutom är beslutet redan fattat av kommunstyrelsen. Något som också framhålls av kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
– Om man har åsikter om beslutet kan man överklaga beslutet till förvaltningsrätten, säger han.
Moderaterna och Sverigedemokraterna tar nu frågan till domstol. Men man överklagar inte kommunstyrelsens beslut utan beslutet att inte hålla ett extra fullmäktige. Man åberopar kommunallagen som säger att om minst en tredjedel av fullmäktiges ledamöter begär det ska ett extra fullmäktige hållas. Begäran undertecknades av 19 av 49 ledamöter.
Dessutom menar man att frågan är av "tillräcklig principiell beskaffenhet" och att ordförande Roger Lamell inte borde ha fattat beslutet om att avslå begäran utan att först rådgöra med hela fullmäktigepresidiet.
– Det här är djupt odemokratiskt, säger Ylva Lundin (SD).
Jacob Spangenberg framhåller att det inte är kommunens uppgift att ställa sig positiva eller negativa till vindkraft generellt utan att man måste titta på den faktiska sakfrågan.
– Exploatören gör nu en väldigt bred samrådsrunda och har hört av sig till mängder av kommuner. Det är tveksamt om Östhammars kommun i formell mening är berörda. Dessutom är processen i ett väldigt tidigt skede, säger Jacob Spangenberg.
Rör inte allt som påverkar Östersjön även Östhammar?
– Absolut. Men då kanske kommunen även borde uttalat sig om exempelvis gasledningen mellan Ryssland och Tyskland, Nord Stream 2, som också påverkar Östersjön. Det är inte vår uppgift som kommun att ha åsikter om allt som händer i ett innanhav, säger Jacob Spangenberg.