Vildsvin gör räder i villaträdgårdar

Vildsvin har de senaste nätterna bökat runt och letat mat i flera villaträdgårdar inne i Östhammars tätort.

Allätare. Vildsvin som kommer in i en trädgård där de kan orsaka skada eller annan olägenhet, får jagas hela året.

Allätare. Vildsvin som kommer in i en trädgård där de kan orsaka skada eller annan olägenhet, får jagas hela året.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2017-02-15 08:05

Gräsmattor förstörs och soptunnor med matavfall välts omkull. På Östhammars kommuns medborgarservice Östhammar Direkt har man fått ta emot flera vildsvinsrelaterade samtal och mejl den senaste tiden, och många vill ha hjälp av kommunen.

Det svar kommunen gett är att fastighetsägaren har ett eget ansvar. Efter beslut i bygg- och miljönämnden för två år sedan finns ingen kommunjägare som kan rycka ut. Privatpersoner får i stället anlita viltvårdare på egen bekostnad, om man så önskar.

– Tekniska kontoret äger frågan om det handlar om kommunens mark. När det gäller privat mark har vi inga skyldigheter. Vad vi kan göra, om vildsvinen är på kommunens mark, är att söka skottlossningstillstånd för skyddsjakt inom tätbebyggt område hos polisen. Vi har medarbetare i vår organisation som är jägare, säger tekniska kontorets chef Annila Bexelius.

Hon berättar att en anställd kommer att söka skottlossningstillstånd. Men någon skyddsjakt är inte aktuell så länge inte situationen förvärras.

– Som markägare kan tekniska förvaltningen jaga på kommunal mark under förutsättning att jägarna gör bedömningen att det är lämpligt, med hänsyn till säkerheten och övriga faktorer.

Även till UNT har flera Östhammarsbor hört av sig. Sune Pettersson bor på Fasangatan i södra Östhammar, och han vill att kommunen agerar.

– Jag tycker att kommunen borde ha en kommunskytt. Man kan inte belasta tomtägarna med att de skulle sätta upp elstängsel, det vore inte vackert på alla gator.

Lars Plahn är handläggare vid naturmiljöenheten på länsstyrelsen. Också han vittnar om att Östhammar tycks stå inför ökade vildsvinsproblem.

– I går (läs måndag) var en extrem dag. Jag vet inte hur många samtal jag hade.

Många som ringer tycker att staten borde ta sitt ansvar, berättar Lars Plahn.

– Men i grund och botten är det markägarna och jägarna som har ansvaret.

Han påpekar att det behövs både jakt och andra skadeförebyggande åtgärder för att begränsa vildsvinsstammen och den skada vildsvinen kan orsaka. Personer med kunskap om hur man kan förebygga vildsvinsskador och agera vid besvärliga situationer vore önskvärt i samtliga kommuner, menar Lars Plahn.

– På något sätt behöver folk få hjälp. Att ha viltvårdare eller kommunala jägare som snabbt kan komma ut när man behöver göra något kan vara smart.

Men att skjuta i villaområden kan vara svårt, eller rent av olämpligt.

– Ibland är det bättre att försöka skrämma iväg dem eller sätta upp en fälla. Elstängsel är absolut mest effektivt, som en sista utväg.

Med olika knep kan man ibland lyckas freda sin tomt från vildsvinens jakt efter fallfrukt, rötter eller annan föda. Det bästa är enligt Lars Plahn om vildsvinen aldrig kommer in i tätorten.

– För det krävs samarbete med jaktlagen som har jakträtten runt städer och tätorter. Man måste hålla efter, och inte ha en viltutfodring som lockar dem in mot olämpliga områden.

Lars Plahn tycker egentligen att vildsvin är en resurs att förvalta.

– Det är väldigt fint kött och en spännande jakt. Men det måste skötas på lämpligt sätt. Vi ser gärna att större markägare, och i vissa fall kommunen tillsammans med jägare, håller vildsvinen borta från mindre lämpliga områden.

Lars Plahn rekommenderar fastighetsägare som drabbats av problem att kontakta någon av jägarorganisationerna för att få råd eller hjälp, om kommunen inte har kunskap eller resurser.

– Men vi får nog fundera på någon ny strategi för att anpassa oss och hålla vildsvinen tillbaka genom ökad samverkan.

Nej till stoppad stödutfodring

En regeringsproposition (2015/16:199) som skulle göra det möjligt att förbjuda eller ange villkor för stödutfodring av vilt röstades i höstas ned av den samlade oppositionen i riksdagen. Regeringens förslag ansågs vara för långtgående.

Riksdagen uppmanar i ett tillkännagivande regeringen att lägga ett nytt, mildare lagförslag och även lämna förslag om att ersätta tillståndsplikten för kameraövervakning av vilt med ett anmälningsförfarande för att underlätta jakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om