I dag har varje län i Sverige miljöskyddsenheter med handläggare som förbereder prövningar av miljöfarlig verksamhet. Beslut fattas sedan av miljöprövningsdelegationen.
Men nu vill regeringen koncentrera miljöprövningsdelegationerna till sju län i landet, och där ingår varken Kalmar, Halland eller Uppsala.
- Skulle man flytta miljöprövningsdelegationen så innebär det att motsvarande resurser tas ifrån oss men bevakningsområdet minskar inte för det, säger Mona Åkerström chef över miljöskyddsenheten.
Hon hävdar att personalen redan i dag är överbelastad. Uppsala län är bland annat ett kärnkraftslän med allt vad det innebär av tillsynsansvar.
Tjänstemännen här har en särskild kunskap på området som även utnyttjas i beredskapen inför en eventuell kärnkraftsolycka.
- Det är klart olämpligt att dränera bort resurser från länsstyrelser i kärnkraftslänen. Det förefaller som om den här aspekten är förbisedd och det skulle innebära en klar försvagning av länsstyrelsen även när det gäller kärnkraftsberedskapen, säger t f landshövding Leif Byman.
Han påpekar att länsstyrelsen i Uppsala dessutom står inför ett omfattande arbete när det gäller det planerade kärnbränsleförvaret i Forsmark.
- Det kommer att innebära mängder av ärenden, stora som små, för vår miljöskyddsenhet. Att allt detta skulle hanteras av länsstyrelsen i Dalarna eller Stockholm i stället verkar illa genomtänkt, säger han.
Leif Byman menar att om förslaget trots allt genomförs bör Uppsala län kunna vara ett av de sju län till vilken uppgifterna samlas.
Länsstyrelsen har nu tillsammans med de andra kärnkraftslänen skrivit till regeringen i frågan. Där noterar man också att det pågår en översyn av all statlig regional förvaltning som kan leda till att det bildas större regioner i stället för län.
- Det kommer att tas ett helhetsgrepp på detta framöver och då menar vi att man bör avvakta det arbetet. Riv och slit inte i oss nu utan ge oss lite andrum! Vi kvävs sakta men säkert och kan till sist inte utföra det vi ska, säger Mona Åkerström vid miljöskyddsenheten.