Barn- och utbildningschef Lisbeth Bodén tog beslutet i våras om att minska ned på den modersmålsundervisning som Östhammars kommun tidigare erbjudit. Lagen säger att undervisning ska ges om det är minst fem elever i kommunen som har rätt till undervisningen (särskilda regler gäller nationella minoritetsspråk).
– Jag tog beslut om att vi skulle följa skollagen, eftersom budgeten krymper, och informerade politikerna i nämnden om det i maj. Jag uppfattade att det fanns en förståelse för att vi måste prioritera, säger Lisbeth Bodén.
Beslutet skulle gälla från nästa läsår, men det ändrades till att gälla från i höst med kort varsel.
– Det var olyckligt att det blev så här. Men när vi skulle skicka ut information till berörda familjer upptäckte vi att det blev en enorm olikhet inom samma familjer, där vissa syskon får modersmålsundervisning och andra inte, om vi hade tagit det från hösten 2019.
Att modersmålsundervisning stärker elevers förmåga att lära sig svenska ifrågasätter inte Lisbeth Bodén.
– Absolut, visst är det så. Men vi uppfyller lagens krav om modersmålsundervisning och vi har också en budget som ska räcka till så mycket som möjligt.
Hur mycket pengar man sparar är inte utrett.
– Nämnden ska ta upp det här, troligen kommer det på arbetsutskottet nästa vecka. Då kan jag få i uppdrag att räkna på det.
Är det här en nämndfråga?
– Ja och nej. Det är en verksamhetsfråga att vi följer skollagen, men om nämnden skulle önska kan man plocka upp det här och säga att det här satsar vi på.