Vid årsskiftet tillträdde Niclas Metzén posten som chef för säkerhet och miljö på Forsmarks kärnkraftverk. Tidigare var han ansvarig för reaktorsäkerheten och har fungerat som ställföreträdande säkerhetschef i några år. Nu är arbetet bredare. Han definierar säkerhet som omsorg. Genom sitt säkerhetsarbete värnar kärnkraftverket om ortsborna, de anställda och naturen.
– Jag är ödmjuk inför uppgiften, det är en ansvarsfull roll och jag är glad över att jag fått uppdraget. Jag har haft några år på mig att lära mig arbetet, säger han.
På frågan om det finns en hotbild mot Forsmarks kärnkraftverk vill han inte gå in på hur den ser ut. Det är polisen som sköter omvärldsanalysen.
– Vi har arbetat med polisen sedan begynnelsen, jag känner mig trygg med det arbetet. Vi samarbetar med polisen på lokal, regional och nationell nivå. Hur hotbilden ser ut kan jag dock inte gå in på, säger han.
Den mediala uppmärksamheten kring säkerheten vid Forsmarks kärnkraftverk ökade plötsligt när Greenpeace genomförde sin aktion i oktober. Åtskilliga personer lyckades klättra in över stängslen och ta sig vidare in på industriområdet. Dagen därpå gömde sig fortfarande två personer vid ett ställverk som låg inom det så kallade skyddsobjektet. Platsen ligger dock en kilometer utanför kärnkraftverket. Även på Ringhals kärnkraftverk lyckades aktivister ta sig in på kärnkraftverkets industriområde.
Kort efter incidenterna kallade miljöminister Lena Ek (C) ägarna till ett möte om säkerheten. Slutsatsen var att reaktorsäkerheten aldrig var hotad. Som en direkt följd av Greenpeace aktion höjer nu Forsmarks kärnkraftverk säkerheten. Ytterligare ett stängsel byggs nu vid huvudentrén och det så kallade driftområdet. Det innebär att det snart finns tre staket runt kärnkraftverket.
– Det här hade vi gjort oavsett vad utfallet varit av mötet miljöministern, säger Niclas Metzén.
Forsmarks kärnkraftverk har även planer på en fordonskontroll någon kilometer innan huvudentrén. En förstudie ska visa hur fordonskontrollen kan fungera.
Katastrofen i Fukushima, som inträffade för snart två år sedan, innebar att Niclas Metzén och hans kolleger började fråga sig var de själva stod.
I Japan hade kraftledningarna fallit omkull och inmatningen av el upphörde. Reservaggregaten översvämmades när tsunamin slog till. Det blev omöjligt att upprätthålla kylningen av reaktorerna. I Forsmark undrade man vad ett liknande scenario, eller något annat naturfenomen, skulle få för konsekvenser. Stresstester har varit en metod att identifiera svagheter. Ett inpumpningssystem för kylvatten som är helt oberoende av de andra systemen är en åtgärd Forsmarks kärnkraftverk arbetar med.
Säkerhetskulturen bland de anställda är ett återkommande tema. En plan beskriver hur det arbetet ska gå till under året. Det arbetet har pågått i sex år nu. Det har en rad beståndsdelar och sker genom utbildning och seminarier. Samtidigt fångar man upp personalens syn på säkerhetsarbetet genom olika undersökningar.
Utöver det genomgår kärnkraftverket yttre granskningar. Anställda vid kärnkraftverk i andra länder går igenom Forsmarks säkerhetsarbete. På samma vis deltar Forsmarks personal i granskningar av andra kärnkraftverk i andra länder.
– Det är viktigt att ständigt visa att säkerheten har högsta prioritet, vi tummar aldrig på den, säger Niclas Metzén.
"Vi tummar aldrig på säkerheten"
Metzén, nytillträdd säkerhetschef på Forsmarks kärnkraftverk, har arbetat på kraftverket sedan 1994. För honom innebär säkerhet att värna om både människors hälsa och den roll som kraftverket spelar för landet.
Foto: Peter Söderlund
PERSONLIGT
Niclas Metzén
Kustbo från första början
Ålder: 40 år.
Bor: i Öregrund. Född och uppvuxen i Östhammar.
Familj: hustru och två söner, 9 och 13 år.
Utbildning: högskoleingenjörsexamen i maskinteknik med inriktning mot energi.
Yrkesbakgrund: gjorde examensarbetet på Forsmarks kärnkraftverk. Har arbetat där sedan 1994. Har fungerat som ställföreträdande chef för säkerhet och miljö sedan 2010.
Fritidsintressen: musik, båtliv, skärgården och långfärdsskridskor. Spelar i ett band.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!