"Vi möter upp de unga vid bussen"

Inför valborgshelgen har fältsekreterare och polis i Östhammars kommun medverkat i den landsomfattande antilangningskampanjen Tänk om – för att få vuxna att inte köpa ut alkohol till ungdomar.

Veronica Svensson är fältsekreterare i Östhammars kommun. Hon oroas över den ökade användningen av nätdroger.

Veronica Svensson är fältsekreterare i Östhammars kommun. Hon oroas över den ökade användningen av nätdroger.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-04-29 10:00

Valborg ses som en av de svenska storhelgerna och därför har fältsekreterare och nattvandrare i Östhammars kommun ökad beredskap, även om just denna helg brukar vara lugn här.

– Jämför du med en storhelg som midsommar, då vi har väldigt mycket människor och alkoholförtäring i exempelvis Öregrund, är valborg ingenting. Förra året tror jag inte att vi hade en enda incident, men vi har förstås ganska många som åker till Uppsala för att fira och dem brukar vi möta vid bussen när de kommer tillbaka, säger Veronica Svensson.

Hon är fältsekreterare och arbetar vid kommunens socialförvaltning. För närvarande är det bara hon som jobbar då hennes kollega är sjukskriven, men annars har kommunen sedan förra året två fältsekreterare. Och de har ett nära samarbete med såväl polisen som nattvandrarna.

– Vi har nattvandrare i Östhammar, Öregrund och Gimo, men inte i Alunda och Österbybruk. Därför försöker vi fältsekreterare vara i de orterna så ofta och mycket vi kan, fast nog vore det bra om det fanns några som ville nattvandra där också.

Precis som i övriga Sverige märks i Östhammars kommun en minskning av alkoholkonsumtionen bland ungdomar, något som förstås glädjer Veronica Svensson. Men hon oroas också över den ökade handeln med nätdroger och då främst spice.

– Det är en trend i samhället att leva hälsosammare och därför låter ungdomar bli alkoholen i större utsträckning nu, men många har en felaktig bild att spice inte är farligt. Vi har varit ute i skolorna och informerat, men det känns som om problematiken inte kommit upp till ytan ännu, säger Veronica Svensson.

Inför den stundande valborgshelgen har socialförvaltningen tillsammans med polisen tagit ett annat grepp, som ett led i kampanjen Tänk om. De har stått vid busstationerna på flera av kommunens orter och delat ut en broschyr till vuxna, med information om unga och alkohol. Hur skadlig alkoholen är och hur lätt den kan leda vidare till andra droger.

– Alla har tagit emot broschyren och lyssnat till det vi har haft att säga. Sedan återstår det för dem att förstå vikten av innehållet.

Fakta Valborg är ett risktillfälle

Kampanjen Tänk om har initierats av Folkhälsomyndigheten. Den vill sprida kunskap till föräldrar och andra vuxna om tonåringar och alkohol. Målet är att minska tillgängligheten för ungdomar och arbetet fokuseras kring årets stora risktillfällen då många unga dricker alkohol för första gången och då många unga dricker sig berusade.

Till dessa tillfällen hör valborg, skolavslutning, festivaler, skolstart, halloween/höstlov och nyår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!