"Vi måste sänka de höga sjuktalen"

Hemtjänstanställda ropar efter delaktighet och vill bli lyssnade på. Deras chefer säger att de jobbar på förändring. "Vi vill sänka sjuktalen och höja yrkets status."

Edsvägen 16 i Östhammar lyfts inom Östhammars kommun, som ett gott exempel på att man kan få ned sjuktalen med hjälp av riktade insatser.

Edsvägen 16 i Östhammar lyfts inom Östhammars kommun, som ett gott exempel på att man kan få ned sjuktalen med hjälp av riktade insatser.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2021-02-07 08:00

Om fyra månader ska omorganisationen inom äldreomsorgen i Östhammar, som socialnämnden klubbade i januari, vara genomförd. Innan dess ska förhoppningsvis alla inblandade även få veta hur de ska jobba.

– Vi har hittills hållit sex informationsmöten sedan beslutet fattades, fler kommer hållas för dem som inte kunde delta då, säger Johan Steinbrecher, vård-och omsorgschef i Östhammar.

Han tycker att han varit så kommunikativ han kan, givet att allt inte är på banan ännu. Bland annat väntar man in den nya chefen som ska leda resurspoolen innan allt blir glasklart där. Ledningen menar att den behövs eftersom sjukfrånvaron är hög. Hemtjänstpersonalen undrar förstås hur den ska bemannas.

– Tanken är att poolen ska stötta upp vid korttidsfrånvaro. Men det är inte fråga om att man måste åka från sin arbetsplats i Öregrund för att täcka upp i Österbybruk, till exempel. Det vore ju inte rätt använda resurser, säger han.

En del i omorganisationen är att flytta och banta ner antalet platser på korttidsboendet i Östhammar. Från 14 till 7 och alltihop ska hamna i Gimo istället. De anställda som inte erbjuds jobb vid den nya enheten på Lärkbacken i Gimo kommer erbjudas andra jobb inom verksamheter där det finns vakanta tjänster. Där ingår den blivande resurspoolen. 

Vad säger du till dem som är oroliga?

– Jag säger, ring mig så kan vi prata!

Missnöjet i hemtjänsten känns igen från andra delar av länet. Johan Steinbrecher tror att yrkets status måste höjas och vill lyfta goda exempel. Hans arbetsgrupp har jobbat med att sänka de höga sjuktalen i kommunen.

– Ett av de högsta jag sett, faktiskt. Vi ligger 30 procent över Uppsalas, säger han.

Men han tror inte att det enbart är ett mått på en dålig arbetsmodell eller en stressig arbetsplats.

– Det är även ett tecken på att arbetsklimat kan utvecklas, säger han.

Johan Steinbrecher tar demensboendet Edsvägen 16 i Östhammar som ett gott exempel. Där har sjukfrånvaron minskat från 20 procent till strax under 15 procent (noterat i januari 2020) tack vare riktade insatser i form av workshops, nyanställningar och ökad delaktighet.

Men eventuella förslag om att slopa tidsstyrning och jobba i små grupper får inget gehör.

– Att jobbet är tidsstyrt regleras inom Lagen om valfrihet (LOV). I flertalet av Sveriges kommuner har man likvärdiga förutsättningar, säger Johan Steinbrecher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!