"Vi får väl bygga ut"

Susanne Falk vid Forsmarks värdshus är en av dem som gläds åt slutförvarsbeskedet. En miljard kronor kan upphandlas lokalt och bland annat behovet av matställen väntas öka.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2009-06-05 06:00
UNT besöker Forsmarks värdshus mitt i lunchruschen. Spenat- och nässelsoppa samt fattiga riddare står på dagens meny, men man kan också göra som bolagsstyrelsen för Forsmarks Kraftgrupp och beställa en affärslunch. Då får man röding med citrongrässås och färsk potatis.
- Vi har fått oerhört mycket mer att göra sedan Forsmark ändrade sin konferenspolicy och började ha fler konferenser på hemma­plan i herrgården och flyglarna, säger Susanne Falk glatt och ropar till en lunchgäst vid buffébordet att "det är på gång".

Vi står vid dörren till köket. Serveringspersonalen småspringer fram och tillbaka med tallrikar, assietter och kaffekoppar. Susanne Falk berättar att det brukar vara lite lugnare luncher på sommaren. Då kommer turisterna som gärna tar sig tid att titta på utsikten över dammen och bruket, eller gå en promenad i parken. Beskedet att SKB vill placera slutförvaret i Forsmark var mycket glädjande, tycker Susanne Falk.
- Det känns som att lite av en nybyggaranda är på gång. Jag är mycket hoppfull.

På Forsmarks värdshus är det redan i dag högt tryck. Dagligen har man mellan 100 och 200 lunchgäster, och ofta tvingas man duka även på ett bord i hallen.
- Jag vet inte var vi ska duka när slutförvaret kommer. Vi får väl bygga ut, säger Susanne Falk som inte heller är främmande för att starta någonting nytt utöver värdshuset.
- Vi är inte rädda för att utvecklas och hitta på något, säger Susanne Falk som inte tror att folk i Östhammars kommun förstått vidden av SKB:s beslut.
- Det kommer att behövas mycket arbetskraft och det betyder inflyttning av familjer till kommunen. Det borde betyda att vi får ha kvar skolor, akutsjukvård och sjukhus. Om kommunen växer måste allt det här finnas kvar och utvecklas ännu mer.

SKB:s platschef Kaj Ahlbom dyker upp vid kassan. Han och personalen äter lunch på värdshuset nästan varje dag. Kaj Ahlbom tror att det finns goda chanser för lokala företag att dra fördel av slutförvarsprojektet.
- Men då gäller det för företagen att vara på tå, säger Kaj Ahlbom innan han ger sig ut i regnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om