Veteranbilarnas pärla på rally

En gång, i bilismens barndom, fanns det strängt taget bara T-Ford i Sverige och det märkvärdiga är att en närmare 400 av dem fortfarande rullar, i alla fall några gånger på sommaren.

Foto: Fanni Olin Dahl / UNT

Östhammar2015-08-01 18:54

I går, när Svenska T-Ford Klubben firade 60 år i Gimo med jubileumsrally deltog ett 40-tal ekipage till Östhammar, Forsmark, Österbybruk och tillbaka till herrgården i Gimo. Dagen till ära bjöds på sol och hygglig värme i Roslagen.

Anders Öström från Uppsala är en typisk T-Fordsägare. Han köpte ett ganska nedgånget exemplar år 1972:

– En 27:a. Den blev stående i garaget i mer än 20 år. Först 1996 var den renoverad och kunde tas ut på vägen.

Med under jubileumsrallyt är hustrun Åsa Öström och goda vännerna Lotta och Sven-Arne Almlöf som för övrigt har en 24:a hemma i garaget men på grund av registreringsbyråkrati kunde den inte tas ut nu.

Som många andra i jubileumsrallyt är de uppklädda i 20-talsfinkläder.

Ett gemensamt problem för de som ställer i ordning en T-Ford är att det tar tid att hitta delar till den. Man får söka både i Sverige och utomlands, naturligtvis framförallt i USA.

Men många T-Fordsägare har installerat modern elstart och blinkers på fordonet. Men veven sitter kvar och det finns en och annan som efter varje anhalt i rallyt använder sig av den ursprungliga vevningen före omstart.

– Som du ser är det nästan inga instrument i den, egentligen bara amperemätaren, säger Anders Öström. Växellåda saknas, det finns golvpedaler för hel- och halvfart, back samt broms. Helfarten regleras det med en spak i golvet. Gasen samt hög- och lågtändningen regleras med spakar på styrstången. När man körde fort, kanske mellan 50- och 60 sade man att man körde med slaka mustascher, det vill säga båda spakarna pekade då nedåt..

I bilens barndom kunde man köp enbart chassit till en T-Ford och av en vagnmakare få karossen som man ville ha den. Den kunde flak i vardagslag som byttes mot baksäte när man skulle till kyrkan.

Förre båtbyggaren Sixten Messing, 87, från Östhammar står framför en T-Ford i den långa raden av parkerade ekipage under lunchen i Forsmark:

– En sådan här T-Ford ägde Anders Johansson i Simendö, och en gång som litet barn fick jag åka i den. Den hade brunröd skinnklädsel och ovalt fönster bak. Jag minns doften än i i kupén än dag

Bredvid står en TT Ford lastbil från 1926 med skruvkardan för att göra den starkare. Den köptes ny av skräddarmästare Karl-Wilhelm Krantz i Gimo. Den är en gång skrotad men entusiaster lyckades återställa den.

Soppatorsk i brant backe

T-Forden tillverkades i 15,8 miljoner exemplar under åren 1908 till 1927. Rekordåret var 1923 då 2,3 miljoner bilar lämnade Fords fabriker.

Motorstyrkan var 20 hästykrafter, TT-Ford hade en särsild fjädring fram, en så kallad hillefjäder. Ekrarna i hjulet var länge gjorda i hockory. I kraftig uppförslut inträffade ofta motorstopp eftersom tanken länge satt under baksätet och bensinen npådde förgasaren med självtryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om