I takt med att trenden kring hemlagat och närodlat de senaste åren fått fäste har intresset för att driva gårdsbutik ökat. Marie-Louise Rindå och Fredrik Sundqvist på Östensbo gård utanför Österbybruk ligger bakom ett av många nystartade företag.
– Var är mattes bebisar? lockar Marie-Louise Rindå.
En efter en tittar fåren ut genom dörröppningen. Efter en inledande tveksamhet vågar sig till slut de sjutton tackorna ut. Visserligen är ett nytt ansikte på besök i hagen, men matmoderns vänliga röst gör att de lägger försiktigheten bakom sig, och tar några kliv fram för en kram och en klapp på mulen. Mest kelsugen av alla är Ämla, som var sjuklig som liten och krävde extra försorger under sina första veckor.
– Fastän hon numera väger runt 70 kilo tror hon fortfarande att hon kan komma och lägga sig i knät, säger Marie-Louise Rindå och stryker fåret över pannan.
Hon och sambon Fredrik Sundqvist tog över den gamla 1800-talsgården mellan Österbybruk och Forsmark våren 2009. Fredrik Sundqvist är egen företagare inom badvattenrening och Marie-Louise är avioniktekniker på SAS, men med ett gediget matintresse kände båda två att det vore kul att byta bana.
Först ville de skaffa sig får mest för att få markerna betade, men efter en inspirationsresa till Hälsingland bestämde de sig för att satsa på fårostar. Nu är mejeribygget i full gång och hemma i köket har de provlagat ett tjugotal ostar för att få in tekniken.
– Vi ville sticka ut. Att använda fjällkor och getter för osttillverkning är vanligt. Eftersom får ger så lite mjölk är det ganska sällsynt med mejerier som specialiserar sig på just fårost, säger Fredrik Sundqvist.
Efter mycket möda hittade paret ett gäng ostfrisiska lamm, som är framavlade för att ge mycket mjölk. Till våren väntas fåren lamma för första gången och samtidigt ska förhoppningsvis även mejerilokalen vara färdigbyggd.
– Då kan vi börja mjölka omkring två liter per dag och tacka. Det låter lite men samtidigt ger fårmjölk dubbelt så mycket ost per liter mjölk som komjölk. När man pratar om fårost tänker alla på feta, men det finns ju hundratals fårostar. Fårost är mildare och rundare i smaken än getost, säger Fredrik Sundqvist.
– Vi vet aldrig riktigt hur osten kommer att smaka. Smaken beror på så många faktorer – vad fåren ätit, hur varmt det är ute, i vilken laktationsfas fåren är. Det är det som fascinerar oss, säger Marie-Louise Rindå.
Fredrik Sundqvist tror att folk har tröttnat på att köpa mat som visserligen är billig, men smaklös och trist.
– Det finns alltid de som är beredda att betala lite mer för mat med hög kvalitet, säger han.
Han får medhåll av Eva Öhrén Höök, kassör i föreningen Svensk Lantmat och föreståndare för butiken Svenska delikatesser i Uppsala.
– Jag tror att folk överlag börjar bli mer och mer intresserade av vad man äter och hur maten produceras, säger hon.
Efterfrågan genererar i sin tur ett större intresse bland företagarna och hos Svensk Lantmat ökar medlemsantalet stadigt. Tord Nilsson, föreningens ordförande, menar att vanliga livsmedelsbutiker inte hängt med i utvecklingen.
– Folk vill inte ha Fun Light-saft längre. Tidigare har det mest varit medelålders kvinnor som velat köpa närproducerat och svenska råvaror, men numera söker sig även de äldre mer och mer tillbaka till det genuina, säger Tord Nilsson.