– Utsikten från kupolen i vattentornet är enorm, helt fantastiskt. Man ser ända bort till Singöbron, Öregrund och kärnkraftverken i Forsmark. Placeringen gör att man ser flera mil åt alla väderstreck. Vattentornet skulle säkert bli en turistattraktion om byggnaden öppnades för allmänheten, säger Björn Holmgren som var uppe i kupolen flera gånger på 1960-talet.
Då såg Östhammars kommun till att en person skötte tillsynen. Det kostade någon krona att gå ända upp till toppen.
Björn Holmgren, som bott hela sitt liv i Östhammar, tycker att vattentornet är något av ett stadens visitkort, ett landmärke som många förknippar med Roslagsstaden Östhammar. Han tycker att byggnaden ska bevaras och tycker det är tråkigt att den står oanvänd.
– Det är en lång trätrappa upp, utom sista biten som är en spiraltrappa. Kupolen är trång, så jag vet inte vad den skulle kunna användas till, kanske kafé, säger han.
Björn Holmgren passar på att slå ett slag för gamla vattentornet ett år som detta, då byggnaden är 100 år gammal.
Vattentornet är 41 meter högt. Tornet mäter 34 meter och kupolen sju meter. Eftersom det är byggt på ett berg så är höjden i kupolen från marken vid busstationen cirka femtio meter. I tornet finns sammanlagt fyra avsatser med 25 kvadratmeters yta i varje plan.
Det stod klart år 1916 och placerades direkt över en borrad brunn och konstruerades i betong.
Färgen bestämdes vara cementputs med vita fönster. Vattenvolymen var 200 kubikmeter. Tornet skulle i första hand försörja ett nytt hundrasängars sjukhus intill med vatten. Samtidigt skulle Östhammarsborna kunna få sitt dricksvatten genom ett nytt vattenledningssystem från vattentornet.
På 1970-talet ersattes Västra bergens vattentorn med ett nytt uppe på Ulriksberg.
Spökhus för barn, kafé, bostäder, klättervägg, hotell, vandrarhem, galleri och utställningslokal. Idéerna om vad det skulle kunna användas till har varit många. Östhammars kommun har i dagsläget inga planer för vattentornet.