Våtmark ska rena fjärden

Avloppsvattnet från Östhammars reningsverk leds till en våtmark vid Lill Karöfjärd. En del av vitfisken fiskas bort och stränderna rensas från vass. Det är några av de förslag som Fjärdrådet nu vill göra verklighet av. Målet är att förbättra vattenkvaliteten i Östhammars- och Granfjärden så långt det är möjligt

Uno Jansson, medlem i Fjärdrådet, vid Lill Karöfjärd.

Uno Jansson, medlem i Fjärdrådet, vid Lill Karöfjärd.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-06-11 06:00
Norra Östersjöns vattendistrikt har klassificerat den ekologiska statusen i fjärdarna som "dålig". Höga halter av växtnäringsämnen är det allt överskuggande problemet enligt den rapport som Olof Sandström, Skärgårdsutveckling AB tagit fram tillsammans med Olle Grahn vid Nordmiljö AB.

Som en följd av gamla miljösynder finns det stora mängder fosfor bundet i bottensedimenten i fjärdarna som frigörs på somrarna. Just läckaget internt av fosfor från sedimenten är ett av huvudproblemen för Östhammarsfjärden.
- Det finns metoder för att göra något åt det genom att injicera aluminiumsulfat som binder fosfor. Men det är en riktigt dramatisk historia och hela fjärden måste behandlas, berättar Olof Sandström som också är projektledare för Fjärdrådet.

En enklare åtgärd skulle vara att leda avloppsvattnet från reningsverket ut genom en våtmark i stället för som i dag när det renade vattnet släpps ut i Östhammarsfjärden. Tanken är att våtmarken bland annat ska fungera som en kvävefälla och samtidigt gynna den biologiska mångfalden på platsen. En sådan tillgänglig våtmark finns också på andra sidan Karö bro i form av Lill Karöfjärd.
- Det här med våtmark tror jag väldigt mycket på. Det handlar inte minst om den psykologiska biten, att vi kan tala om att nu släpper vi inte längre ut någonting direkt i Östhammarsfjärden, säger en av medlemmarna i Fjärdrådet Uno Jansson.
Han bor i Färdgärde på Söderön och har följt utvecklingen i fjärdarna i 60 års tid.
- Om man bortser från landhöjningen så är det siktdjupet som har blivit allt sämre och sämre. Sedan har stränderna förändrats när man tog bort djuren som betade och vassen vuxit igen.

Ett annat av förslagen är nu att bedriva landskapsvård runt fjärdarna genom att ta bort vass och återskapa strandbeten. Dessutom tänker man sig att bedriva vad som kallas för reduktionsfiske.
- Det handlar om att ta upp vitfisk som mört, brax och id eftersom fisken i sig innehåller mycket fosfor. Det är en billig åtgärd för att minska mängden fosfor i fjärdarna, berättar Olof Sandström.
Pengar finns att söka från olika håll för åtgärderna men Östhammars kommun måste också bidra med en del.
- Våtmarken kan bli ganska dyr men övriga förslag är rätt billiga, säger Olof Sandström.
Både han och Uno Jansson tycker att det är viktigt att man snabbt kommer i gång med konkreta åtgärder. I mer än 20 års tid har det talats om problemen med vattenkvaliteten i fjärdarna.
- Många vill nog att det ska börja hända något. Befolkningen har lite tröttnat på att det tar sådan tid, säger Olof Sandström.

Och Uno Jansson påpekar:
- Nu börjar vi om på nytt och nu hoppas jag verkligen att det här ska genomföras. Jag tror det skulle vara ett lyft för hela Östhammar.
Första steget är ett möte med Östhammars kommun den här veckan. Därefter kan man gå vidare och ansöka om planeringsmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!