Vart tog vattnet vägen?
Stora delar av den tidigare så glittriga vattenytan vid infarten till Klackskärs camping i Östhammar har ersatts av illaluktande lera och dy, på grund av det varma vädret. För flera campinggäster har semestern inte blivit riktigt som det var tänkt.
Paret Hans och Maj-Britt Söderlund campar på Klackskär vid Krutudden för första gången, och de kom hit för snart två veckor sedan.
- När vi kom var vattnet fint. Men under de senaste dagarna har vattenytan sett allt mer förskräcklig ut. Dessutom är det dålig lukt från vattnet, man kan tro man bor granne med ett stort avlopp. Vi tycker att det är rogivande och charmigt att vara vid vatten, det var därför vi kom hit, det var inte så här vi hade tänkt oss, säger Maj-Britt Söderlund.
Hon tycker att kommunen bör muddra upp vattenområdet så att vattenspegeln kommer tillbaka. Om inte kommunen får ordning på vattenmiljön tror hon att ryktet om lukten snart sprider sig och att campingen kan tappa turister.
Även på Krutuddens badplats märks högtrycket, och badbryggan ligger delvis strandad.
- Krutudden är ju ett havsbad. Det är hav runt om. Så här får det inte vara. Sannolikt stannar vi kvar i sommar i alla fall och hoppas på att lågvattnet ger vika, säger Maj-Britt Söderlund.
Leif Åhlund från Uppsala har campat på Klackskär varje sommar sedan 1971. Han har sin husvagn ett stycke från infarten till campingen och ser därför inte hur vattnet påverkats av vädret.
- Men om inte något görs är säkert risken stor att det här vattenområdet växer igen om några år.
Stefan Hållinder är en av tre delägare som driver campingen.
- Vattnet vid infarten ser verkligen inte trevligt ut, man vad ska kommunen göra åt det soliga vädret? Det har nog aldrig varit så lågt vatten här. Det är bara att hoppas att vattennivån stiger.
Han säger att det har talats i flera år om att något borde göras så att vattnet vid infarten får bättre genomströmning.
- Dammluckor eller muddring är två förslag, säger Stefan Hållinder och påpekar att vattnet vid campingens badplats på norrsidan inte är lika grunt, och därmed inte har påverkats på samma sätt av vårens högtryck.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!