Varnar för radioaktiva ämnen i Öregrundsgrepen

Nästa vecka väntas beslut om utbyggnaden av SFR. Men flera miljöorganisationer varnar på nytt för att radioaktiva ämnen kan läcka ut i Öregrundsgrepen.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, har undertecknat yttrandet tillsammans med ordföranden för Jordens vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG). Arkivbild.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, har undertecknat yttrandet tillsammans med ordföranden för Jordens vänner och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG). Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Östhammar2021-12-19 06:00

SFR är förvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Det handlar framför allt om objekt som skyddskläder, verktyg, filter från reaktorerna och liknande. I dag ryms 63 000 kubikmeter avfall i SFR, men SKB vill bygga ut för att kunna ta emot cirka 200 000 kubikmeter avfall. Anledningen är främst att man behöver ta hand om skrot och avfall från rivningarna av de svenska kärnkraftsreaktorer som avvecklats.

Ansökan lämnades in 2014 och regeringen har meddelat att beslut i frågan kommer den 22 december. Men i ett nytt yttrande uppmanar flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen, regeringen att neka tillstånd för utbyggt SFR. I stort upprepar man tidigare argument: Att säkerhetsanalysen inte tagit hänsyn till de "komplicerade grundvattenflödena under havsbrotten utanför Forsmark". Enkelt uttryckt varnar föreningarna för att grundvatten kan förstöra de skyddande lagren och att radioaktiva ämnen från förvaret ska läcka ut i Öregrundsgrepen inom 50–100 år efter att förvaret förslutits. Man anser att skyddet i det befintliga SFR som togs i drift 1988 redan har börjat brytas ned.

Om regeringen tillåter utbyggt SFR vill föreningarna att det villkoras med att förvaret inte får förslutas på 400–500 år för att man under den tiden ska kunna övervaka att inget läcker ut.

SKB menar att den säkerhetsanalys man har gjort är fullgod. Strålsäkerhetsmyndigheten, mark- och miljödomstolen och Östhammars kommun har alla gett sina klartecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!