I februari i år började kommunens bemanningsenhet leta vikarier som kan täcka upp under sommarens semestrar för de omkring 630 anställda inom vård och omsorg.
– Jämför jag med förra året så ser situationen ungefär likadan ut. Det är ett stort pussel att lägga och därför började vi i god tid, säger vård- och omsorgschef Mojgan Alimadad.
Men trots att vikariejakten inleddes tidigt, så saknas det fortfarande personal till mellan tio och femton procent av arbetspassen. Eller uppemot 900 av de totalt 6 000 passen.
– När det saknas personal hos oss skickar vi en vikarieförfrågan till bemanningsenheten. Jag tycker att vi allt oftare får avslag på våra förfrågningar och nu inför sommaren har vi flera semesterrader som är ännu inte är täckta, säger en anställd inom hemtjänsten.
Inför sommaren förra året lockade Östhammars kommun sina legitimerade sjuksköterskor med 1 000 kronor i extra ersättning för varje arbetspass de tog utöver sin ordinarie tjänstgöring. Den extra ersättningen har nu utökats och gäller samtliga anställda inom vård och omsorg.
– Vi beslutade att göra den här satsningen för att se om det blir lättare att fylla alla luckor. Än så länge är det för tidigt att säga om det varit lyckat, det får vi utvärdera efter sommaren, säger Mojgan Alimadad.
Har ni utrymme i er budget för den här extrakostnaden?
– Ja, det är kalkylerat för den och vi har utrymme i budgeten.
Ute i verksamheten har erbjudandet om att få denna ersättning för extrapass tagits emot på olika sätt. En del tycker att det verkar lockande, andra skulle aldrig kunna tänka sig att arbeta mer än de redan gör.
– För egen del tycker jag att det känns lockande. Jag skulle absolut kunna tänka mig att gå in några dagar under min semester, säger en hemtjänstanställd.
Kristina Woxdal Pihl arbetar för fackförbundet Kommunal i Östhammar. Hon vittnar om en oro hos medlemmarna om att kanske inte få vara lediga hela den utlovade semestern.
– Det har hänt tidigare att personal blivit inringda på sina semestrar och nu är de oroliga för att det ska hända igen, säger hon.
Från fackligt håll kan de påpeka för arbetsgivaren att det finns en oro, men annars är det inte mycket de kan göra eftersom det inte är facket som anställer personalen.
– Det är först om det blir en arbetsmiljöfråga som vi kan ingripa på annat sätt.