Maria Westerlund har varit verksamhetschef vid Östhammars vårdcentral i över 15 år. Hennes förordnande går ut först om två år, men nu känner hon att det är läge att hoppa av.
– Nästa år fyller jag 60, och jag har länge pratat om att jag vill sluta jobba före 65. Efter semestern kände jag att jag inte orkar ladda om. Jag har dessutom varit chef längst tid av alla inom offentlig primärvård i Uppsala län.
Från och med januari nästa år ska Hälsa och habilitering samt Primärvården i Region Uppsala slås ihop till en förvaltning. Om det alls påverkar vårdcentralernas arbete vet Maria Westerlund inte. Men hon vill inte vara med på den resan, och slutar den 12 januari.
– Jag har tappat geisten. Det vore inte rätt mot personalen, mig själv eller någon att jag skulle stanna. Nu ska jag ta hand om hästar, barn och barnbarn och bara ha det bra.
Under årens lopp har det blåst en del kring Östhammars vårdcentral och Maria Westerlunds chefskap.
– Det har varit ett intressant och otroligt utmanade jobb. Det har stormat ganska mycket, men jag kan gå igång på sådant också. Det har triggat mig.
En del medarbetare var för några år sedan öppet kritiska i samband med förändringar för primärvårdsjouren. Flera slutade. Hur ser du på det i dag?
– Under en period var det fruktansvärt. Alla kan inte älska chefen, det är sådant man får ta. Men det där är överspelat och jag är inte långsint. Jag har haft en fantastisk personal och väldigt fina medarbetare.
Vårdcentralen i Östhammar har cirka 40 anställda och söker förutom ny verksamhetschef en ny distriktssjuksköterska och en diabetessköterska. På läkarsidan ser det ljusare ut, säger Maria Westerlund.
– Två ST-läkare kommer att vara färdiga allmänspecialister i vår. Vi har en väldigt bra tillvaro, med sex doktorer som jobbar just nu.
Rekrytering av ny vårdcentralschef pågår och en annons ligger ute till 26 november. Regionrådet Malena Ranch (MP) säger till UNT att vårdcentralernas uppdrag inte påverkas av den nya förvaltningen för hälsa och habilitering samt primärvård.
– Nej, det gör det inte. Kärnverksamheten på vårdcentralerna är oförändrad. Det här är en organisatorisk förändring som rör det övergripande utvecklingsarbetet kring folkhälsouppdraget, som gått i två spår. Ofta jobbar man med samma målgrupper inom primärvård och närvård och vi ser stora samordningsvinster med att få ihop det.
En ny förvaltningsdirektör ska också rekryteras.
– Sedan är det upp till den personen att se över och sätta sin chefsorganisation. Men det blir nog inga radikala förändringar, säger Malena Ranch.