Vårdbåt med vaccin besökte Grisslehamn
På flera vårdcentraler är vaccinet mot TBE slut. Nytt vaccin väntas nå vårdcentralerna runt midsommar. Skälet till bristen är den allt större benägenheten hos människor att vaccinera sig. På onsdagen lade Vårdbåten till i Grisslehamn och vaccinerade människor från trakten.
Foto: Peter Söderlund
Vårdcentralen i Hallstavik har idag inget fästingvaccin. Likaså är ett av de två fästingvaccinen slut i Enköping, där det under våren och försommaren har varit rusning. I Sigtuna är vaccinet för vuxna slut, men det väntas komma in nytt dagarna innan midsommar.
- Att det tagit slut har aldrig hänt tidigare, säger Kent Johansson, chef vid Läkarhuset i Sigtuna.
I Östhammar råder det dock ingen brist på vaccin ännu.
Det är full fart på Vårdbåten när UNT kommer fram till Grisslehamn. På kajen sitter Claes-Göran Almqvist och väntar på att bli vaccinerad.
- Det är första gången jag vaccinerar mig hos Vårdbåten. Jag tycker att det var praktiskt att gå hit, säger han.
Här sitter också bröderna Jesper och Joakim Eriksson och väntar.
- Det är första gången vi går hit. Våra föräldrar tyckte att vi skulle göra det, säger de.
Vårdbåten åker under sommaren till skärgårdsöar som Arholma, Gräskö, Tjockö och Fejan. Nästa anhalt är Barnens Ö, som Vårdbåten kommer till på lördag. Ombord finns en undersköterska, en sjuksköterska och en läkare.
För att få skydd under fästingsäsongen krävs två doser i tät följd. En tredje dos fem till tolv månader senare ger sedan fullgott skydd i cirka tre år. För att bibehålla vaccinets effekt ska ytterligare en dos tas efter tre år.
Ett enda fästingbett kan ge TBE. I Väddödistriktet finns det 12 kända fall av TBE under de tre senaste åren. Viruset överförs i samma ögonblick som fästingen biter sig fäst, eftersom det finns i fästingens spottkörtlar.
Enligt Hasse Bolin finns det 163 kända fall i Sverige och de förekommer i ett ganska begränsat område i landet. De områden där risken är störst att få TBE är Stockholms skärgård, Roslagen och Mälardalsregionen.
- Fästingarna trivs i högt gräs och där luftfuktigheten ligger omkring 95 procent. Under sådana omständigheter är reproduktionen bland fästingar som störst. Fästingen är en stor överlevare. Milda vintrar innebär en stor ökning av fästingar.
TBE-viruset plockar fästingar främst upp hos gnagare och fåglar. När en fästing med viruset biter sig fast på värddjuret blir det bärare av viruset. Nästa fästing som sätter sig på djuret får på så sätt i sig viruset och kan föra över det till en människa.
- Det är inte rådjur som för vidare smittan. Rådjur har alldeles för stort blodomlopp för att det ska fungera, säger Hasse Bolin.
Han tycker inte att media har skrämt människor.
- Fullt utvecklad TBE kan innebära att man aldrig kan arbeta igen. Dödsfall är ovanliga. De första symptomen påminner om de som influensa ger, det vill säga huvudvärk, feber, illamående. De går över efter någon vecka, men återkommer igen och då ska man uppsöka läkare, säger Hasse Bolin.
På längre sikt kan TBE ge ledbesvär, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, neurologiska besvär. Och de kan hålla i sig livet ut om man har otur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!