Säger upp närvårdsavtal: "Betyder inte nedläggning"

Östhammar har sagt upp avtalet för närvårdsenheten, vilket startat rykten om att den ska läggas ned. Men Sabina Ståhl (KD) förnekar det. "Det handlar om att se över kostnader och styrning."

Vård- och omsorgsnämnden har sagt upp avtalet med regionen om att driva närvårdsenheten. "Vi vill bland annat se över läkarbemanningen", säger ordförande Sabina Ståhl (KD).

Vård- och omsorgsnämnden har sagt upp avtalet med regionen om att driva närvårdsenheten. "Vi vill bland annat se över läkarbemanningen", säger ordförande Sabina Ståhl (KD).

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-10-15 16:30

Närvårdsenheten ligger intill Östhammars vårdcentrum och har 18 vårdplatser för personer från 17 år som är i behov av tillfällig vård dygnet runt. Framför allt vårdas här äldre multisjuka patienter. 

Ofta hamnar man här om man är för sjuk för att vara hemma, men inte tillräckligt illa däran för att åka till Akademiska sjukhuset. Det kan handla om olika slags medicinska utredningar eller behandlingar som inte kan ges i hemmet, rehab eller vård i livets slutskede.

undefined
Närvårdsenheten ligger i anslutning till Östhammars vårdcentrum. Här kan framför allt multisjuka äldre få vård och behandling.

Enheten drivs av kommunen och Region Uppsala tillsammans. 

Nu är avtalet mellan parterna uppsagt, men vård- och omsorgsnämndens ordförande Sabina Ståhl (KD) lugnar de 32 anställda som finns i Östhammar.

– Det betyder inte att vi lägger ned verksamheten, det är inget alternativ för vare sig kommunen eller regionen, säger hon.

Det handlar om att se över kostnaderna och styrningen, menar hon, och hoppas på förbättrad vård som följd.

– Det är en fantastisk verksamhet som vi är stolta över och vill värna. Vi vill bland annat se över läkarbemanningen, en fråga som regionen ansvarar för.

undefined
Sabina Ståhl (KD) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och säger att hon hoppas omförhandlingen ska ge ännu bättre vård i framtiden.

Vårdavtalet mellan kommunen och regionen upphör att gälla sista juni 2024. I dagsläget står regionen för 65 procent av kostnaderna och kommunen tar resterande 35. Hur kostnadsfördelningen ska se ut i framtiden är oklart.

För Region Uppsala är den här typen av vård viktig. Inte minst för att minska trycket på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

I augusti 2022 fick även Tierp-Älvkarleby en närvårdsenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!