"Våra hem skakar sönder – kommunen gör inget"

När tung trafik åker förbi på Slottsgatan gungar byggnaderna och sprickorna i husen växer. Nu kräver grannarna att kommunen gör något.

Pia Östlin har tillsammans med sina grannar i flera skrivelser uppmanat kommunen att göra något åt problemen med skakningar som de boende på Slottsgatan upplever.

Pia Östlin har tillsammans med sina grannar i flera skrivelser uppmanat kommunen att göra något åt problemen med skakningar som de boende på Slottsgatan upplever.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2021-10-09 20:00
undefined
I trapphuset i det gula "frisörhuset" i början av Slottsgatan ser man många sprickor och känner hur det lutar.

– Känner ni? Man ramlar nästan omkull, säger Peter Westerlund när han stannar upp efter några steg i den lutande trappan.

Han visar på flera sprickor i betongväggarna på väg upp till lägenheten i huset som grannarna har börjat kalla för Villa Villekulla.

– Om jag lägger en boll på golvet här inne så rullar den, säger Peter Westerlund och visar in mot vardagsrummet.

I köket öppnar han skåpen och visar sprickor som snirklar sig i taket.

– Ibland när någon lastbil kör förbi hör man russel från skåpet. Det är betonggrus som ramlar ned på porslinet, säger Peter Westerlund.

undefined
Peter Westerlund har inga saker på översta hyllorna i skåpen. Det rasar för mycket där grus.

För några år sedan gjorde Östhammars kommun en översyn av hastighetsbegränsningarna i centrala staden. Då höjdes hastigheten på Slottsgatan från 30 till 40 kilometer i timmen.

I maj i år bestämde kommunen, efter flera klagomål från de boende, att göra en ny översyn av gatan.

– Hittills har vi lagt ny asfalt på sträckan och lagt gummipackning i gatulocken för att vibrationsskydda och bullerdämpa, säger Anders Hedberg, gatu- och trafiksamordnare på Östhammars kommun.

Själva utvärderingen av insatserna har inte startat och resultatet ska redovisas först i mars nästa år.

undefined
Grannarna på Slottsgatan tycker att trafiken på gatan bara ökat och har bland annat föreslagit olika trafikhinder för att på så sätt tvinga bilister att sänka hastigheten.

Pia Östlin bor lite längre ner på Slottsgatan. Hon tycker att den nya asfalten har hjälpt.

– Det dundrar inte lika mycket, men skillnaden är marginell. Vibrationerna, som är det stora problemet, kvarstår.

Pia Östlin och hennes man har bott på Slottsgatan i över 25 år och har märkt hur trafiken har ökat. Slottsgatan har blivit den i princip enda vägen till och från Söderön och de nybyggda husen vid Krutudden och i Edsområdet. Och när kommunen gjorde vägen förbi Rådhustorget enkelriktad tillkom all utfartstrafik från centrum.

– Man ligger i sängen och känner hur huset gungar. Vi har jättestora problem med sättningar, sprickor och vibrationer, säger Pia Östlin och visar på grannhuset där man nyligen behövt höja huset eftersom det sjunker.

undefined
De boende i ett av husen håller på att höja huset efter att det har sjunkit.

– Vi ser att skadorna är värre ut mot Slottsgatan. Men vi upplever att kommunen inte tar oss på allvar, säger Pia Östlin.

Hon har tillsammans med ett tiotal grannar som alla bor i början av Slottsgatan skickat flera brev till kommunen. Grannarna är medvetna om att marken är svag, men menar att kommunen måste göra det de kan för att husen inte ska sjunka snabbare och "fullkomligt skaka sönder av trafiken".

– Min hyresvärd gör allt för att underlätta och fyller i sprickorna, men det är ju inte hållbart över tid, säger Peter Westerlund.

undefined
Peter Westerlund har bott i sin lägenhet i tio år och upplever att problemen blir värre med tiden.

– Husen är nästan 100 år gamla och vägen är inte byggd för så här mycket trafik. Jag vågar knappt tänka på hur avloppsrören under marken och skorstensmurarna påverkas av alla vibrationer, säger Pia Östlin.

Grannarna efterlyser krafttag.

– Vi vill att kommunen stänger den här delen av gatan helt och drar om trafiken. I väntan på det bör man tillfälligt sänka hastigheten till 20 km/h vilket vore enkelt och billigt för att minska vibrationsrörelserna och rädda husen. Och det skulle inte innebära någon tidsförlust för trafikanterna eftersom det handlar om en sträcka 200 meter, säger Pia Östlin.

undefined
"Det här är ohållbart" säger Pia Östlin som tillsammans med sina grannarna helst vill att Slottsgatan stängs för genomfartstrafik och medan utredning pågår vill man att hastigheten sänks till 20 kilometer i timmen.

De boende har även kommit med andra åtgärdsförslag, men tycker att kommunens respons är sval.

– De har inte ens velat komma hit och titta på hur det ser ut i våra hem. Det tar ofta över en månad för att de ens ska svara på våra skrivelser och när de väl svarar är det ett icke-svar. Det är frustrerande, säger Pia Östlin.

Vad är sättningar?

I Svealand, framför allt längs kusten, finns det mycket lera i marken. När man bygger hus på lera kan det bli sättningar i marken. Sättningen uppstår när vattnet trycks bort från mellanrummet mellan de små partiklarna i jorden, vilket gör att marken trycks ihop nedåt av husets tyngd. Sättningar kan pågå under lång tid och exempelvis göra att dörrar och fönster blir svåra att öppna och stänga, golv börjar luta, väggar får sneda sprickor eller avloppsledningar går av.

Källa: SGI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!