Vandringsleder ska stärka kustabborren

Abborre 2.0. Så heter ett stort projekt som syftar till att ge abborrarna ett starkare bestånd längs ostkusten – bland annat genom att underlätta passagen förbi dammluckorna i Forsmarks bruk.

Planer finns nu på att bygga en fiskvandringsled för att underlätta för fiskar att passera dammluckorna i Forsmarks bruk.

Planer finns nu på att bygga en fiskvandringsled för att underlätta för fiskar att passera dammluckorna i Forsmarks bruk.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2019-04-06 10:00

Under en fyraårsperiod, med start förra året, har projektet beviljats medel från Havs- och vattenmyndigheten på totalt 4,4 miljoner kronor.

– Det är ett länsövergripande projekt från Kalmar i söder till Nordanstig i norr. Det är vi i Uppsala som äger projektet och vi samarbetar med Sportfiskarna (Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, reds anm), säger länsfiskekonsulent Daniel Brelin.

Projektets fokus ligger på abborrarna längs kusten och då de gärna går in i sötvatten för att leka är ett av delmålen att möjliggöra detta genom att skapa fiskvandringsleder.

– I Uppsala län pågår arbetet med att skapa en passage förbi dammluckorna vid Forsmarksån inne i Forsmarks bruk och jag har haft markägarmöten med Vattenfall där, fortsätter Daniel Brelin.

En kulturmiljöutredning görs just nu och därefter väntar en miljökonsekvensbeskrivning, så tidigast under andra halvan av 2020 kan arbetet med att verkligen anlägga en passage inledas.

Hur viktigt att det att satsa på abborren?

– Abborren är en av de arter som finns i hela vårt land och som utgör basen för yrkesfisket, sportfisket och friluftslivet. Den är inte direkt hotad, men i vissa kustområden är det dåligt med abborre och därför anser vi att behovet av åtgärder är stort, säger Daniel Brelin.

Kustabborren leker både på kusten och i sötvatten och det sistnämnda kan ha stor betydelse för mängden överlevande yngel. Sötvattnet blir varmt tidigare på säsongen, ägg som läggs där kläcks tidigare och yngel födda där hinner växa sig större under sitt första levnadsår än yngel födda i bräckt vatten.

– Ett försök har redan gjorts på gränsen mellan Gävleborg och Uppsala län och där har vi kunnat se en ökning i vår yngelutvandringsfälla från 0 till 50 000 på ett år.

Ett liknande projekt pågår också i Hargs bruk. Där är länsstyrelsen i Gävleborg huvudman och samarbetspartner är Upplandsstiftelsen, som också arbetar aktivt med ett flertal våtmarker längs kusten.

– Det händer mycket spännande och i Forsmarkstrakten kommer vi också att ägna tid åt öringen. Den har dålig status längs kusten och vi kommer därför att sätta ut öringar i Forsmarksån, nedströms Forsmarks bruk, avslutar Daniel Brelin.

Abborre 2.0: Öka rekryteringen av abborre till kusten genom att tillgängliggöra/återskapa sjömiljöer. Följa upp och utvärdera genomförda åtgärder för att erhålla en vetenskaplig grund för riklinjer för fiskevård riktad mot kustens abborrbestånd.

Projektet är länsövergripande och görs tillsammans av länsstyrelsen Uppsala län, länsstyrelsen Gävleborg, länsstyrelsen Kalmar och Sportfiskarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!