Vallonbruken ska stå på egna ben
Vallonbruken och Bruno Liljefors stiftelse är två organisationer i förändring.
Åsa Hofring, vd på Vallonbruken i Uppsala, framför Vallonsmedjan i Österbybruk.
Foto: Matti Pohjola
- Vi behöver en nystart. Efter elva år har det blivit lite av en institutionalisering här. Vi behöver se till att vi gör det som medlemmarna och kunderna vill att vi ska göra. Därför har vi frågat dem, säger Åsa Hofring, vd på Vallonbruk i Uppland sedan mitten av 2005.
Hon tar emot i brukskontoret från mitten av 1700-talet, där numera både Vallonbruk i Uppland och Bruno Liljefors stiftelse har sitt kontor. Det massiva, gulmålade stenhuset har även fungerat som disponentbostad på övervåningen, där Vallonbruken finns. Historien gör sig påmind även inomhus här. På vallonbrukens kontor kan Åsa Hofring njuta av en enorm och charmigt sliten skrivmöbel, förmodligen snickrad på plats vid tiden när huset byggdes.
Vallonbruken har haft enkäter ute på besöksmålen för att kunderna skall få säga sitt. De har haft stormöten med medlemmarna och andra intressenter och de har anlitat gotländska konsulter som gjort djupintervjuer med strategiskt valda personer, för att få fram vad de vill med verksamheten.
Åsa Hofring fick idén om förnyelsen av verksamheten under sin föräldraledighet 2007. Det visade sig att de kunde få pengar från Riksantikvarieämbetet. Länsstyrelsen nappade också på idén. De såg gärna att något skulle hända med vallonbruken, att man skulle få verksamheten att stå mer på egna ben.
- Vi har ju ett slags paraplyfunktion, det handlar ju om många bruk i fem olika kommuner. Så det är mycket att få ihop, säger Åsa Hofring och fortsätter:
- Vi måste hänga med i processen ute på turistmålen. Jag tror att vi behöver en omfördelning av arbetsuppgifter. Vi skulle kunna hjälpa andra som vill driva projekt, till exempel skriva ansökningar åt ideella föreningar, säger hon.
Andra konkreta åtgärder vallonbruken kommer att behöva arbeta med, kan vara handikappanpassning, eftersom det kommer att vara stora krav på det 2010.
Åsa Hofring berättar också att besökarnas resvanor ser annorlunda ut i dag än för några år sedan. Paketresor efterfrågas mer i dag.
- Internetbokning är något Vallonbruken borde ha. Och vi behöver guidning och broschyrer på flera språk än vi har i dag, säger hon.
Även i Bruno Liljefors stiftelse pågår ett utvecklingsarbete, men det handlar om en geografiskt mindre yta: herrgårdsområdet i Österbybruk. Stiftelsen äger tjugo byggnader totalt. Förutom herrgården är det bland annat vallonsmedjan, orangeriet, värdshuset och den byggnad som de båda organisationerna har sina respektive kontor.
Stiftelsen har bedrivit liknande verksamhet sedan mitten av 70-talet. Det har varit bland annat konstutställningar, kulturhistoriska utställningar, visningsverksamhet och vallonhistioria.
- Men det har inte funnits någon långsiktig plan för verksamheten och området tidigare. De har inte varit några samlade grepp. Vi har löst verksamheten ett år i taget beroende på de bidrag vi fått då, säger intendent Eva Wrede.
Hon berättar att det är tuffare att ha utställningar i dag. Det är svårare att låna föremål. Det krävs större säkerhet, dyrare transporter och försäkringar. Det har tillkommit turistmål och konkurrensen har ökat.
- Omvärlden har förändrats, helt enkelt, och det ställer nya krav på hur vi ska tänka, menar hon.
Eva Wrede har många idéer om hur stiftelsen skulle kunna utvecklas mer på ett konkret plan. Hon skulle vilja arbeta mer med industrihistoriska biten, det som är basen för att herrgården finns: industriutveckling och järnhantering. Förklara bakgrunden med information i form av nya medier och prova på tekniker.
- Man kan också försöka anknyta till verksamheten från förr. Orangeriet fanns för att producera mat till herrskapet. Man skulle kunna beskriva hur man odlade förr, vilka växter som fanns då. Kanske göra något om Eller visa olika epoker på herrgården från sent 1700-tal och framåt.
Hon berättar också att parken såg annorlunda ut i mitten på 1700-talet. Det skulle hon vilja återskapa. Kanske med något slags kursverksamhet i trädgårdsskötsel.
Ytterligare andra idéer är att utveckla arbetet med klensmedjan mer. Och arbeta mer med skolan, kyrkan och kommunen.
Vallonbruk i Uppland - en ideell förening
Vallonbruk i Uppland är en ideell förening som bildades 1997.
Har cirka 200 medlemmar.
Verksamheten har byggt på att bevara, beskriva, marknadsföra och utveckla de uppländska vallonbruken.
Får verksamhetsstöd från tre håll:
Regionförbundet
Bruno Liljefors stiftelse äger 20 byggnader
Ingår som ett bruk i vallonbruken.
Bildades 1969.
Har varit ägare till herrgårdsområdet sedan 1972.
Äger ett 20-tal byggnader på herrgårdsområdet i Österbybruk.
Vallonbruk i Uppland är en ideell förening som bildades 1997.
Har cirka 200 medlemmar.
Verksamheten har byggt på att bevara, beskriva, marknadsföra och utveckla de uppländska vallonbruken.
Får verksamhetsstöd från tre håll:
Regionförbundet
Bruno Liljefors stiftelse äger 20 byggnader
Ingår som ett bruk i vallonbruken.
Bildades 1969.
Har varit ägare till herrgårdsområdet sedan 1972.
Äger ett 20-tal byggnader på herrgårdsområdet i Österbybruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!