Välbesökt informationsträff i Forsmark
Slutförvaret för radioaktivt driftavfall i Forsmark är en fråga som bofasta och fritidsbor på orten tar på djupaste allvar. Men när SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) på lördagen bjöd in närboende till en träff för att ge ny och färsk information om slutförvaret i Forsmark så var stämningen närmast att beskriva som en byfest.
Foto: Christer Bergström
- Jag är mycket nöjd med uppslutningen. Det finns omkring tre hundra hushåll i Forsmark, så många som är här i dag betyder att var tredje hushåll kommit, säger Kaj Ahlbom som är platschef för SKB: s platsundersökning i Forsmark.
Dagen började med buffé på Forsmarks Wärdshus och sedan fortsatte det hela med information tvärs över bruksgatan i Theresias skola.
- Så här trevligt kunde vi väl ha det varje lördag, utbrister Elin Hertzman och tar för sig av den gravade laxen.
Elin Hertzman har kommit till informationsmötet om slutförvaret av kärnbränslet tillsammans med sin man Carl-Erik. Paret flyttade från Stockholm till Forsmark för tolv år sedan.
- I början var jag mot planerna att lägga slutförvaret här i Forsmark. Jag har alltid tidigare tyckt att det här med radioaktivt avfall varit farligt, men innerst inne så tycker jag inte längre att det är så farligt, säger Elin Hertzman och då fyller Carl-Eric i:
- Vad har vi för alternativ? Kolkraftverk? Nej, det är mycket sämre. Jag har alltid skrutit för vänner och bekanta om hur hög säkerheten är vid Forsmarks kärnkraftverk och så hände den där olyckan förra sommaren då halva säkerhetssystemet slogs ut efter en olycka ... Hur säkert sa du att det var? undrade mina vänner då. Men jag känner mig lugn...
I dag finns inga protester bland de närboende mot ett slutförvar i Forsmark, i alla fall inga högljudda protester som hörs.
När paret Hertzman ventilerat sina synpunkter slår sig Leif Olsson ner vid resturangbordet. Han är inte heller mot tanken om ett slutförvar i Forsmark, men vill veta varför SKB bara har valt två tänkbara platser för slutförvaret; antingen i Forsmark eller i Oskarshamn.
Kaj Ahlbom svarar att det beror på att dessa två platser har det bästa och säkraste bergen och att infrastrukturen är bäst där.
- Vi undersökte flera andra platser, men i dessa kommuner genomfördes folkomröstningar där majoriteten var emot slutförvar, det fällde avgörandet. Under 2009 kommer vi att kunna berätta om slutförvaret läggs i Forsmark eller Oskarshamn. De synpunkter som vi får i dag ska vi ta med oss i det fortsatta arbetet, säger Kaj Ahlbom och fortsätter:
- Förvaret ska byggas någonstans på mellan 400 och 700 meters djup. Minst 400 behövs bland annat för att skydda från kommande istidspåverkan av berggrunden. Går man längre ned än 700 ökar trycket och salthalten, vilket inte är optimalt för den metod som vi vill använda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!