Vägverket lågprioriterar plogning mellan Österbybruk och Forsmark
Vägverket lågprioriterar plogningen av vägen mellan Österbybruk och Forsmark. Det är olyckligt för de Forsmarksanställda som pendlar där dagligen anser företagets vd Lars Fagerberg.
Jan Pettersson kör varje dag till jobbet på Forsmark längs väg 290.
Foto: Johanna Stenius
- Det är en säkerhetsfråga. Det är självklart viktigt för oss att våra anställda kommer hit och hem på ett säkert sätt, säger Lars Fagerberg.
Men Vägverket lågprioriterar vägsträckan vilket innebär att den får vänta längre på snösvängen än de flesta andra vägar i länet. Lars Fagerberg använder själv vägen då han åker till och från hemmet i Uppsala.
- Det är en riktig vinterväg. Det märks att det inte plogas där direkt vid busväder, säger Lars Fagerberg.
Samhällsekonomisk kalkyl
I Uppsala län ansvarar Vägverket för vinterväghållningen på E 4, riksväg 70 och länsvägarna. Vägnätet delas in i olika standardklasser, främst efter trafikmängd. Det avgör hur många timmar det får dröja innan körbanan ska vara fri från snö och is efter att det slutat snöa.
- Hur mycket bilar det är på vägen är det som styr. Sedan tittar vi också på om det är mycket tung trafik eller om vägen är olycksdrabbad. Det kan också göra att vi ger vägen en högre standard, säger Björn Ahnlund, ansvarig för vinterväghållningen Vägverket region Mälardalen.
Södra delen av E 4:an, fram till Uppsala, är den enda sträcka i länet som räknas som en klass 1-väg, det vill säga väg med minst 16 000 fordon per dygn. Den ska vara snö- och isfri två timmar efter att det har slutat snöa.
Tre till fyra timmar får det ta på vägar med 8-16 000 fordon per dygn. I länet gäller det riksväg 70, E18 och E 4 norrut från Uppsala.
Vägar med 2-8 000 fordon per dygn räknas till klass 3 och måste plogas senast fem timmar efter snöfall. Det gäller de flesta länsvägarna i Uppsala län, dock inte länsväg 290 mellan Österbybruk och Forsmark. Där kör bara cirka 500 fordon per dygn och vägen är därför lågprioriterad, klass 4, av Vägverket.
- Det bygger på en samhällsekonomisk kalkyl. Vi lägger pengar där det gör mest nytta helt enkelt, säger Björn Ahnlund.
"Olyckligt"
På lågprioriterade vägar kan det dröja sex till åtta timmar innan vägen är ren efter ett snöfall. Dessutom får trafikanterna räkna med att det tar längre tid under ett snöfall innan snösvängen kommer ut på vägen. På en klass 4-väg får det komma två centimeter snö innan Vägverket skickar ut sina fordon, jämfört med en centimeter på de större vägarna. Snötäcket kan hinna bli mer än två centimeter innan plogbilarna är klara.
- Tvåcentimersregeln innebär att vi börjar ploga då. Bor man i slutet av plogsvängen kan det givetvis ha kommit mer snö, säger Björn Ahnlund.
Forsmarks vd Lars Fagerberg har viss förståelse för att Vägverket måste göra olika prioriteringar. Men han tycker att det är olyckligt att det ska drabba de anställda på kärnkraftsverket, speciellt de som jobbar skift.
- De som har skiftgång och periodvis åker på vägen tidigt på morgonen och sent på kvällen, då är det extra viktigt att det är plogat och att vägen är säker, säger Lars Fagerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!