Östhammars och Oskarshamns kommuner har gått ihop om en gemensam skrivelse till regeringen angående slutförvaret av kärnavfall. Brevet, som skickades i slutet av förra veckan, är undertecknat av Jacob Spangenberg (C) och kollegan i Oskarshamn, Andreas Erlandsson (S). Mottagare är statsminister Stefan Löfven.
– Vi vill ha en tidtabell. Beslutet måste komma snart. Det är remarkabelt att miljöministern inte lyssnar på sina experter, i det här fallet Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Jacob Spangenberg.
Miljöminister Per Bolund (MP) har tidigare sagt att han vill vänta med att fatta beslut i frågan. Det finns ett antal frågetecken att räta ut fortfarande, anser han. Frågan om hur det använda kärnbränslet ska tas om hand är komplex och kräver en ordentlig genomgång. Det handlar om ett beslut som får konsekvenser 100 000 år framåt i tiden.
Jacob Spangenberg ställer sig frågande till vad som återstår att undersöka. Den nationella prövningen av frågan har pågått i olika instanser och myndigheter i tio år. Det borde räcka, menar han.
På torsdag ska Jacob Spangenberg åka till Stockholm och möta försvarsutskottet, som tagit ett så kallat utskottsinitiativ för att försöka tvinga fram ett snabbt beslut i frågan. Bakgrunden till det är att Vattenfall flaggat för att mellanlagret i Oskarshamn, som idag härbärgerar det använda kärnbränslet i väntan på slutförvar, börjar bli fullt. Görs inget åt saken kan det bli stopp för kärnkraften som energikälla, enligt energibolaget.
Till torsdagens hearing i utskottet har bjudits in representanter från olika myndigheter, kommuner och kraftindustrin.
– Jag kommer ge vår syn på saken och finnas till hands för frågor, säger Jacob Spangenberg.
I brevet från Östhammar och Oskarshamn trycker kommunpolitikerna på att det kan få ödesdigra konsekvenser att vänta för länge med beslutet.
– Dels har vi det överfulla mellanlagret, men vi har också en upparbetad kapacitet, stor kunskap och en vilja som faktiskt har ett bäst före datum. Väntar vi för länge avtar den, säger Jacob Spangenberg.
Han hoppas att brevet ska sätta press på regeringen och i synnerhet statsministern.
– Vi riktar oss direkt till miljöministerns chef nu och hoppas att han ska förstå vår ståndpunkt. Så får vi se om det finns politisk vilja, säger Jacob Spangenberg.