Vadarstövlar och "hajkbomer"
Hur fungerar marinbiologi, geologi och energifrågor i praktiken? Det fick elever från Bruksgymnasiet lära sig under en kall dag i Forsmark. Vadarstövlar och värmande "hajkbomber" höll humöret uppe hos de huttrande tonåringarna.
Anna Forslin och Angelica Boström tar vattenprover och lagar hajkbomber till lunch.
Foto: Nina Leijonhufvud
Helena Enderskog från Arken laboratoriet i Norrtälje är med och hjälper till. Hon går igenom alla redskap och vad de är till för - en ekmanhugg för att samla bottensediment och en bottenhåv för att hitta smådjur.
- Om man får upp en abborre då? frågar någon av de mer morgonpigga eleverna.
- Då lägger du den i den här baljan, blir svaret.
Det här är bara en av de Kors och tvärs-dagar som anordnas av SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, i samarbete med Forsmarkskraftgrupp AB och Östhammars Natur- och teknikskola.
Tanken är att ungdomarna ska få komma ut i naturen och göra riktiga laborationer, i stället för att sitta inne i klassrummet och titta på power point-presentationer.
Förutom provtagning vid Biotestsjön, får ungdomarna åka ner i berget för att lära sig om geologi samt under en guidad tur få veta hur kärnkraft och elektricitet fungerar.
Ute vid Biotestsjön har eleverna delats upp i tre grupper, två får hoppa i vadarstövlar och en grupp får ta på sig flytvästar och åka ut på sjön. Alexander Strömvall får hjälp av klasskamraten Erik Hedlund med att ta på sig sina stövlar. Med en sedimentborr ska de se vad som gömmer sig på bottnen bland vassen.
- Åh, det luktar skit, säger Alexander Strömvall när dyn kommer upp över vattenytan.
- Ja, det luktar ju inte mumma i alla fall, säger Erik Hedlund, som tar emot sedimentproverna i små baljor.
Lite längre bort håvas det efter plankton. Trots att Biotestsjön är isfri och tio grader varmare än de omkringliggande vattnen, får Linda Odeheim en smått obehaglig upplevelse.
- Det känns som om det läcker i stövlarna, men det är inte helt fullt än i alla fall, säger hon och skrattar.
De insamlade planktonen tas sedan med tillbaka till en stuga där uppslagsböcker och mikroskop finns. Eleverna tittar, diskuterar och ritar av. Sedan är det lunchdags. Varje elev får göra en "hajkbomb", det vill säga fylla ett folieark med förkokt potatis, kassler, grönsaker, kryddor och cremefraiche, som sedan läggs på glödande vedträn. De smått motsträviga tonåringarna som anlände på morgonen är som försvunna. Kvar står en grupp glada ungdomar som upptäckt det roliga i att använda vadarbyxor och göra hajkbomber.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!