Cetin Mavi kom som arbetskraftsinvandrare till Sverige från Turkiet för snart sex år sedan. Två år senare kom hans sambo Yüksel Kara och de tre sönerna, då 4, 10 och 14 år, som anhöriginvandrare.
Sedan första början har Cetin Mavi jobbat på en restaurang i Östhammar, med arbetstillstånd. Som arbetstagare kan man få permanent uppehållstillstånd om man arbetat minst fyra av de senaste sju åren, förutsatt att man arbetat för den arbetsgivare och med det yrke som arbetstillståndet gällt. Cetin Mavi såg tidigare i höst fram emot ett permanent uppehållstillstånd och i nästa steg svenskt medborgarskap. Sedan han försäkrat sig hos arbetsgivaren att alla papper var i ordning lämnade han in handlingarna. Men beskedet från Migrationsverket var inte vad han väntade sig: Det blir inget förlängt arbetstillstånd. Arbetsgivaren hade missat att redovisa semesterersättning, och genom det indragna arbetstillståndet riskerar både Cetin Mavi och hans familj att tvingas lämna landet.
– Jag känner mig utnyttjad och lurad. Det är inte bara jag, utan hela familjen som drabbas, säger Cetin Mavi.
Familjen har mått dåligt sedan beskedet kom och tårarna är inte långt borta när UNT träffar dem. Yüksel Kara har praktiserat och nyligen blivit timanställd på en livsmedelsbutik i Östhammar. Hon säger att hon älskar sitt jobb och sina arbetskamrater. Barnen är ledsna och oroliga efter Migrationsverkets beslut, och hon berättar att deras kusin dog i ett bombattentat i Ankara vid en fredlig demonstration för ett par år sedan. Den politiska utvecklingen i Turkiet under president Erdoğans ledning gör också att familjen inte vill flytta dit igen.
Barnen går i skolan och har sina kompisar och fritidsaktiviteter i Östhammar.
– Jag trivs jättebra här och har massor av kompisar. Jag vill inte vara i något annat land, säger åttaårige Baran Mavi som gillar matte i skolan och brukar pyssla på fritiden.
Storebror Hüseyin Mavi är 14 år och går i högstadiet. Han har inga vänner i Turkiet, bara en del släktingar som han sällan träffat.
– Det känns inte bra att åka tillbaka.
UNT har varit i kontakt med en av restaurangens delägare. Han säger att restaurangen betalat skattad lön till Cetin Mavi, men saknat kunskap om hur semesterersättning skulle redovisas.
– Vi har inte vetat vad som gäller, utan bara betalat lönen. Semesterersättningen har inte synts, det är problemet.
Borde ni inte haft mer koll?
– Vi har redovisat allt till vår revisor, men det här har vi inte haft en aning om. Det känns inte bra. Jag behöver personal och jag tror inte att familjen mår bra.
Alexandra Elias vid Migrationsverket kan inte uttala sig i det enskilda ärendet. Men hon hänvisar till en ny rättspraxis som kom år 2015 genom nya domar i Migrationsöverdomstolen.
– Praxisen innebär att arbetsgivare och arbetstagare måste visa att man uppfyllt samtliga villkor varje månad. Grundtanken med lagen är att skydda arbetstagare mot oseriösa arbetsgivare.
Men det kan innebära att arbetstagare drabbas?
– Ja, i dag är det arbetstagaren som drabbas hårdast av arbetsgivarens utnyttjande eller genuina misstag. Det finns ingen möjlighet att genomföra repressalier mot arbetsgivare.
Alexandra Elias säger att regeringen arbetar med en utredning inför en möjlig lagändring.
– Vi har tyvärr sett att konsekvenserna är väldigt hårda mot enskilda individer när arbetsgivaren gör fel, och det har påtalats till regeringen. Vi välkomnar förslag på förbättringar för personer som kommer hit för att arbeta.