Utvecklingsgrupp vill se fler brandmän
Bevara badhuset i Alunda och utöka antalet deltidsbrandmän! Det är Alundas utvecklingsgrupps tydliga besked till Östhammars kommun efter stormötet tidigare i veckan.
- När det gäller deltidsbrandmännens arbetssituation har den nu nått smärtgränsen. Fram till 2005 bestod styrkan av tjugo personer, men ett beslut som fattades då innebar en successiv nedtrappning till en bemanning på enbart tolv personer. Nu är de nere i fjorton och färre kan de inte vara, sade Yngve Jordeby.
Stormötet beslutade att lämna ett yttrande till Östhammars kommun - ett yttrande som kommunens företrädare Jacob Spangenberg (c) och Anna-Lena Söderblom (m) på en gång tog med sig - med förslaget att återigen utöka bemanningen samt önskemål om att en seriös utredning av den framtida räddningstjänsten genomförs.
- Jag tycker att det är viktigt med en diskussion och en dialog kring räddningstjänsten, men ansvaret ligger inte på kommunen och därför väntar nu en direktkontakt mellan Räddningstjänst Norduppland och utvecklingsgruppen i Alunda, sade kommunalråd Jacob Spangenberg.
Det andra stora ämnet var badhuset, som för närvarande hålls stängt på grund av mögelproblem samt kraftigt eftersatt underhåll.
- Det är helt uteslutet att kommunen står för både en investering och en framtida drift av badhuset, det mäktar vi helt enkelt inte med. Ska det bli verklighet behöver vi andra aktörer, sade Jacob Spangenberg.
Att få tag i det är, enligt utvecklingsgruppen, inget problem. En dödsbo har nämligen donerat pengar till just badhusets renovering och ideell arbetskraft finns på orten, något som skulle kunna resultera i att Alundaborna själva står för investeringen medan Östhammars kommun får stå för de löpande kostnaderna.
- Vi vill ha badhuset kvar och jag tror faktiskt att vi har goda chanser att få det. Nu ska vi i utvecklingsgruppen träffa andra intressenter och företrädare för tekniska kontoret för att prata vidare och min förhoppning är att badet ska kunna öppna igen nästa vår, sade Yngve Jordeby.
Vid mötet deltog ett 60-tal personer. Många av dem kända Alundabor, men också en del nya ansikten och det gladde Yngve Jordeby, eftersom utvecklingsgruppen även tog tillfället i akt att berätta om annat som händer i bygden.
- Men en stor besvikelse var att de lokala politikerna i berörda nämnder inte behagade komma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!