Vild utter tyr sig till gästerna på Berkingebadet

I många år har uttrar bott kring Berkingebadet som ligger väster om Forsmark. I år har en liten utterunge bestämt sig att den trivs inne på badet bland människor. "Man ska absolut inte mata uttern utan låta den vara i fred", säger viltexperten.

"Uttern verkar nästan som om han är tam," säger Benny Djurstedt.

"Uttern verkar nästan som om han är tam," säger Benny Djurstedt.

Foto: Anders Djurstedt

Östhammar2020-06-30 21:10

– Vi hörde pip bredvid kylarna i kiosken. Så såg vi uttern. Jag blev så glad för jag gillar djur och den är jättegullig, säger badgästen Amanda Nilsson som var där med kompisar.

Som en nyfunnen vän tydde sig utterungen till ungdomarna uppe på land och följde efter dem. Den betedde sig som om den var tam och låg bredvid dem på handduken.

– Vi kallar honom för Otto, säger Amanda.

Benny Djurstedt, som driver Berkingebadet och dess camping är van vid de fridlysta vilda djuren.

– Vi har haft uttrar här omkring sedan tio år tillbaka. Men ingen har knatat in på receptionen förr. Det är första gången en utter kommer så nära folk, säger han.

Benny och hans bror Anders Djurstedt letade för att hitta utterns mamma men gick bet på uppgiften.

– Första dagen skrek den, förmodligen efter morsan, men vi kunde inte hitta henne. Kanske hade ungen blivit övergiven. Den springer runt fotlederna på gästerna, säger Benny Djurstedt. 

I närheten finns en damm med odlade fiskar och kräftor. Det är mums för uttrar. 

Anders Djurstedt ringde till länsstyrelsen för att få veta vad de skulle göra. Han fick då beskedet att ringa till polisen. Men de hade ingen patrull att skicka. De ringde till Världsnaturfonden. 

– Alla sa att vi skulle låta uttern vara, säger Anders Djurstedt.

Lars Plahn som är vilthandläggare på länsstyrelsen instämmer: 

– Djuret bör lämnas i fred. Det bästa är att få uttern att återvända till där den kom ifrån. Man ska absolut inte mata den. Utan tvärtom – ta bort maten så den inte får någon anledning att vara där. Och finns det mat ändå, kan man försöka förhindra djuret från att få tag i den. Om djuret blir beroende av mat från människa kan den få svårt att återanpassa sig i naturen, säger han.

Lars Plahn vet att fiskodlingar kan få problem med vilda djur.

Är det så att mamman undviker att ta hand om djuret i fall människor klappar det? 

– Det är svårt att veta. Om vilda djur ligger i en åker som ska skördas är rekommendationen att flytta djuret till skogen. Det är bättre än att den ligger kvar. Men generellt sett ska man inte hantera vilda djur. Det brukar skapa problem. Dessutom kan de känna sig trängda och plötsligt bitas.

Uttrar ingår i kategorin statens vilt som innebär att djuren ska skyddas och att man inte får omhänderta dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!