Utredningen efter dödsolyckan klar – åtalsbeslut dröjer

Arbetsmiljöverkets utredning av händelsen då två personer hittades döda i en vätgastank på Sandvik i Gimo är klar. Nu ska åklagaren fatta beslut om Sandvik ska åtalas för brott.

Kammaråklagare Jennie Nordin leder förundersökningen efter dödsolyckan på Sandvik i Gimo som inträffade i somras.

Kammaråklagare Jennie Nordin leder förundersökningen efter dödsolyckan på Sandvik i Gimo som inträffade i somras.

Foto: TT/Utryckning Uppsala

Östhammar2021-01-29 11:30

Den 14 juli påträffades två anställda, en man i 40-årsåldern och en man i 60-årsåldern, avlidna i en vätgastank på Sandviks anläggning i Gimo. Dagen efter olyckan inledde Arbetsmiljöverket en utredning som nu, över sex månader efter olyckstillfället, alltså är klar. Men vad den visar är fortsatt höljt i dunkel.

– Den är färdig, men jag kan inte diskutera utredningen eftersom åklagaren belagt ärendet med förundersökningssekretess, säger Per-Gunnar Östlund, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket som utrett olyckan.

Parallellt med Arbetsmiljöverkets utredning har nämligen en brottsutredning pågått där Sandvik utreds för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverkets utredning går inte heller att begära ut då den inte klassas som en allmän handling av myndighetens jurister utan som en del i ett fortsatt "pågående ärende". 

Kammaråklagare Jennie Nordin, som leder förundersökningen, har tidigare sagt att hon inte kan fatta beslut i åtalsfrågan förrän hon tagit del av Arbetsmiljöverkets utredning. På torsdagen fick hon den överlämnad till sig. 

– Men utredningen är lång, så det kommer nog ta ett tag för oss att ta oss igenom den. Därefter kommer vi behöva ta ställning till om det går att bevisa att brottsliga handlingar ligger bakom de eventuella brister som framkommer. Min bedömning är att vi oavsett kommer att behöva hålla fler förhör med olika personer.

Hur lång tid kan det ta innan du fattar beslut i åtalsfrågan, pratar vi veckor eller månader?

– Minst veckor. Jag skulle bli förvånad om det gick fortare än så. Men det beror ju lite på vad Arbetsmiljöverket har skrivit. 

Varför är ärendet belagt med så mycket sekretess?

– Det är alltid förundersökningssekretess under en pågående brottsutredning. Framförallt för att vi kan behöva hålla fler förhör och då vill vi inte att de personerna ska kunna ta del av förundersökningsmaterial innan de förhörs.

UNT har varit i kontakt med Sandvikkoncernen för att bland annat fråga vad företagets egen utredning av olyckshändelsen visade. Tidigare uppgav företaget att man inte ville lämna några kommentarer så länge Arbetsmiljöverkets utredning pågick. Nu uppger man att man inte lämnar några kommentarer så länge åklagarens förundersökning pågår. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!