Utländsk filé fick köttbonden att stanna hemma

Elin Torstensson såg fram emot Tillväxtgalan, ända tills det stod klart att huvudrättens kött kom från Finland. Då valde hon att bojkotta galan.

Mjölkbonden Elin Torstensson var nominerad till pris vid Östhammars kommuns tillväxtgala, men beslutade sig för att bojkotta galan när det stod klart att köttet som skulle serveras inte var svenskt.

Mjölkbonden Elin Torstensson var nominerad till pris vid Östhammars kommuns tillväxtgala, men beslutade sig för att bojkotta galan när det stod klart att köttet som skulle serveras inte var svenskt.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-05-21 21:00

Under namnet Elins glada ekologiska kor producerar Elin Torstensson mjölk och kött på sin gård i Östanå, utanför Österbybruk.

Till årets tillväxtgala i Östhammars kommun, som gick av stapeln i fredags kväll, var hon nominerad i kategorin Årets hållbarhetspris miljö tillsammans med Forsbergs Gris & Grönt och Rävstens stugby.

– Jag var så stolt och glad över nomineringen och roligast av allt var att det var konsumenterna som nominerat mig, säger hon.

Elin Torstensson värnar om det lokalproducerade och hon kontaktade därför kommunen för att förvissa sig om att det kött som skulle serveras under galakvällen var svenskt.

– Först fick jag till svar att det nog var det, men när jag frågade en gång till dröjde svaret och när det kom visade det sig att köttet kom från Finland, säger hon.

Det beskedet gjorde henne heligt förbannad och i ett inlägg på Facebook – som fått stor spridning – skrev hon att ”det är ett hån mot oss kött/mjölkproducenter i Östhammars kommun” och att det här ”säger allt om hur ni ställer er till svenskt lantbruk”.

– Jag sa att jag krävde att jag och mitt sällskap, vi var totalt fyra stycken, skulle serveras svenskt, ekologiskt och närproducerat kött, men fick till svar att vi kunde bli erbjudna fisk i stället och då valde jag att bojkotta hela galan.

Elin Torstensson avslutade sitt inlägg på Facebook med att hon skulle stanna hemma, ta hand om sina kor och "fortsätta köra skit, för det är vad detta liknar".

– Jag står upp för det jag tror på och jag hoppas att det kan få kommunen att tänka till.

Ulf Andersson är chef för kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och han säger sig ha full förståelse för Elin Torstenssons ställningstagande.

– Den här frågan har varit uppe till diskussion tidigare, men då i samband med kommunens ordinarie verksamhet, säger han och fortsätter:

– Kommunerna har lagen om offentlig upphandling att förhålla sig till, men jag vet att Östhammars kommun gärna ser lokala leverantörer till sina verksamheter.

Tillväxtgalan har i sin nuvarande form pågått sedan 2016 och nu ska den utvärderas och eventuellt ändra utformning.

– Galan hålls primärt för att uppmärksamma närings- och föreningslivet. Om en annan huvudman än kommunen tar över kan också andra regler kring exempelvis vilken mat som ska serveras sättas upp, säger Ulf Andersson.

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling är en lag som reglerar de köp som görs av kommuner, landsting och statliga myndigheter samt vissa andra organisationer som står dessa nära och som finansieras av allmänna medel.

Lagen reglerar i detalj hur myndigheter får agera när de köper (upphandlar) varor, tjänster och entreprenader.

Vinnaren av en upphandling väljs baserat på pris och uppfyllande av ställda krav.

Upphandlingen om Östhammars tillväxtgala 2018 och 2019 vanns av Strandgruppen Event AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!