Utbredd diarré på äldreboende

Vid en avdelning på äldreboendet Olandsgården i Alunda har flera äldre och några i personalen drabbats av återkommande diarréer den senaste månaden. Men det är svårt att utreda om något i livsmedelshanteringen har brustit.

Östhammar2010-10-02 07:05

För tio dagar sedan kontaktades miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Unander-Scharin av enhetschefen på Olandsgården, Inga-Britt Knudsen. Hon berättade om den ovanliga situationen och att man i samråd med läkare ändrat på medicineringen för de äldre för att kunna utesluta att diarréerna var bieffekter av vissa mediciner.

Några dagar senare gjorde miljökontoret inspektioner vid Olandsgårdens tillagningskök och på det aktuella avdelningsköket. Då hade sex äldre personer och ett par anställda i nattpersonalen på avdelningen haft diarréer och det hela hade dessutom pågått från och till i några veckor.
- Men vi upptäckte inga avvikelser i Olandsgårdens hantering av livsmedel, säger Erik Unander-Scharin.
Vattenproverna har också visat normala resultat hittills.
- Det är svårt att bevisa att rutiner har fallerat i efterhand. Vi uppskattar att man hör av sig så snart som möjligt för att vi ska kunna utesluta eller bekräfta livsmedels- eller vattensmitta.

Både läkare och hygiensjuksköterska är nu inblandade i ärendet. I dagarna tar sjukvårdspersonalen avföringsprover på de personer som varit drabbade, för att om möjligt förstå vad som har hänt.

Erik Unander-Scharin tycker att det är konstigt att problemen är ihållande, om det rör sig om något virus som ger diarré. Samtidigt verkar livsmedelshanteringen fungera bra, bortsett från vissa rätt vanliga brister i egenkontrollsinstruktionerna.
- Det blir bara spekulationer innan vi vet. Om det är en bakterie så är det livsmedelsrutinen som bryts, säger Erik Unander-Scharin som vill invänta analyssvaren från avföringsproverna.

Även Annelie Wallén vid kommunens måltidsenhet tycker att det hela är mycket märkligt. Reglerna för avsvalning och upphettning av mat är tydliga och både kylar och frysar har hållit rätt temperatur vid inspektionerna. Kökspersonalen på Olandsgården upplever situationen och ovissheten som jobbig, säger Annelie Wallén.
- Vi har diskuterat vad som kan orsaka att problemet kommer och går. Eftersom det här bara inträffat på en avdelning, börjar vi fundera vad som är specifikt där. Men vi har inte kunnat hitta något.

Enhetschefen på Olandsgården, Inga-Britt Knudsen, säger till UNT att de som blivit sjuka nu mår bättre. Hon tror att det handlar om att de drabbade personerna helt enkelt har dålig mag- och tarmkonstruktion.
- Men visst är det ovanligt, det var därför jag satte igång den här undersökningen. Nu får vi avvakta avföringsproverna, säger Inga-Britt Knudsen.
En uppföljande livsmedelsinspektion kommer också att genomföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!