Upprörda känslor efter brand

I fredags totalförstördes tre lägenheter av en brand på Rådhusgatan i Öregrund. UNT-läsare har efteråt kritiserat insatsen.

Stegbilen drjöde en och en halv timme vid branden på Rådhusgatan.

Stegbilen drjöde en och en halv timme vid branden på Rådhusgatan.

Foto: Läsarbild

Östhammar2017-07-27 08:00

Jan-Erik Thelin, 76, bor i närheten av det branddrabbade huset på Rådhusgatan i Öregund. Under fredagseftermiddagen tyckte han att det dröjde för länge innan räddningstjänstens stegbil var på plats. Stegbilar, eller höjdfordon, används i första hand för livräddning fönstervägen.

– Vi var flera som blev upprörda. De kunde ju ha bekämpat elden genom fönstret, säger Jan-Erik Thelin.

Östhammars kommun ingår tillsammans med Tierp i Uppsala brandförsvar. I kommunen finns inga stegbilar på räddningstjänstens stationer. I fredags kördes höjdfordonet från Bärby brandstation och anlände en timme efter det initiala larmet. Stegbilen var där för att assistera släckningsarbetet, enligt Elisabeth Samuelsson, produktionschef vid brandförsvaret.

– Anledningen till att höjdfordon finns i Uppsala är att det är ett krav för utrymning vid brand i höghus. Men den problembilden finns inte i Öregrund utan där används bärbara stegar. Det inledande skedet handlar om att rädda liv, och i sådan här typ av hus görs det med rökdykare.

I Östhammar finns exempelvis sexvåningshus också, kan inte en stegbil vara till hjälp där vid brand?

– I sådana hus ställs det antingen krav på huset byggs på ett annat sätt, med brandsäkerhet i trapphuset eller att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar, säger Elisabeth Samuelsson.

Fredrik Ödman var insatsledare på Rådhusgatan i fredags där rökdykare tog sig in genom trapphuset.

– Jag skulle vilja att varenda brandstation hade en stegbil, men jag tror inte att det är ekonomiskt försvarbart. Generellt är höjdfordon en säkrare arbetsplats att utgå från än en vanlig bärbar stege.

Sjöräddningssällskapet hjälpte till i släckningsarbetet genom att pumpa upp vatten från hamnen med sugslangar i sjön.

– Jag vill rikta ett tack till alla frivilliga och inblandade i arbetet, säger Fredrik Ödman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!