”Dags att duscha med en vän igen”. Under den rubriken uppmanar Östhammars kommun sina invånare att spara på vattnet och avstå från att vattna gräsmattor och rabatter.
– Vi måste ha marginaler om det skulle bli en vattenläcka någonstans. Det är redan torrt, och enligt väderprognoserna är det inget regn på gång de närmaste dagarna. Därför är det lika bra att uppmana till försiktighet, säger kommunens VA-chef Roy Andersson.
Östhammar hör inte till de torraste delarna av Uppland just nu. Vad som gör kommunen speciell är att badorten Öregrund ökar sin befolkning – och därmed också vattenförbrukning – flera gånger om under sommarmånaderna.
– Midsommarhelgen, Båtveckan och Badortsdagarna är de tydligaste topparna, säger Roy Andersson.
Lantbrukaren Sune Hansson i Ånö utanför Östhammar höjde på ögonbrynen när han läste kommunens uppmaning.
– Efter förra sommarens regnande och den snörika vintern var det surt i markerna fram till för några veckor sedan. Nu börjar det bli torrt på sina håll men än är det ingen fara, säger han.
Familjen Hansson är i färd med att bärga den andra skörden ensilage som ska föda gårdens 70 mjölkkor under vintern. Efter en stund kommer sonen Erik inrullande på gårdsplanen i en traktor med en jättelik vagn på släp och stjälper ut närmare 20 ton grönt hackat gräs som ska lastas in i silon. Far och son beskriver skörden som normal.
– Men om det fortsätter att inte regna blir det svårt med tredje skörden, säger Erik Hansson.
Pappa Sune är inte orolig.
– Det brukar ju regna i Sverige, säger han.
Senast Östhammars kommun uppmanade till att inte slösa med vattnet var 2010.
– Det gav effekt, säger VA-chefen Roy Andersson och tar fram ett diagram som visar hur kurvan över vattenförbrukningen sjönk tvärt efter kommunens vädjan.
– Vi hoppas på samma effekt i år.
Inne i Östhammar har Werner och Anita Skallus just kommit hem från en månadslång semester. Den ovattnade gräsmattan är grön och frodig och i rabatterna prunkar blommor och buskar vid sidan av ogräset.
– Här är det i alla fall inte torrt, konstaterar Werner Skallus.
Ändå tänker de följa kommunens rekommendationer.
– Absolut, vi är alltid sparsamma med vattnet. Jag står till exempel aldrig och duschar länge, säger Anita Skallus.