Örnen hittades härom veckan på en ö i Östhammars skärgård. Den var då så pass sjuk att den inte kunde flyga och uppvisade bland annat tecken på nervskador.
– Symtomen var ungefär de samma som vid blyförgiftning, säger Victor Persson, viltrehabiliterare vid Stockholms Vildfågel Rehab som tog in örnen för behandling efter att den hittats.
Enligt Victor Persson visade prover att örnen hade bly i blodet, men mängden var under gränsvärdet för en förgiftning.
– Liknande fall har kommit in på andra håll i landet tidigare under året och förra året. Vi har bland annat tagit blodprover för att se om det handlar om ett virus och de proverna har inte visat något gällande det, säger Victor Persson.
Han tog därför kontakt med sjukhusfysiker vid universitetsdjursjukhuset i Ultuna för att undersöka möjligheten att låta örnen genomgå en undersökning med magnetkamera.
– Genom att undersöka med magnetkamera kan vi se om det finns några förändringar eller svullnader på hjärnan, säger Victor Persson.
Efter överläggande med veterinärer samt efter att ha fått tillstånd av länsstyrelsen bestämdes en tid för magnetkameraundersökning. Johanna Mårtensson, sjukhusfysiker vid Akademiska sjukhuset och MR-ansvarig sjukhusfysiker vid universitetsdjursjukhuset, utförde undersökningen som tog hela fyra timmar.
– Örnen var sövd under hela händelseförloppet och vi lyckades förse den med hörselskydd vilket var något av en utmaning. Hade fågeln visat tecken på att vakna till hade vi avbrutit undersökningen direkt, säger hon.
Johanna Mårtensson och Victor Persson berättar att de sökte forskningsmaterial från hela världen inför undersökningen, utan att hitta något.
– Det känns jättespännande att få vara först med att utföra en undersökning med magnetkamera på en örn, men det var självklart också en stor utmaning eftersom vi inte hade något att luta oss mot, säger hon och fortsätter:
– Storleksmässigt är den ju som en hund, men den väger betydligt mindre och även om man packar ihop fjädrarna så är det väldigt mycket luft mellan dem som kan störa bilderna, liksom luftfickorna i kroppen. Men vi blev nöjda med materialet.
MR-bilderna skickas nu vidare till en radiolog och hjärnkirurg i Ungern
– Vi har inte tillräckligt med kunskap i Sverige, eller Norden för den delen, för att kunna göra den vidare analys som behövs. Förhoppningsvis får vi ett svar snart, säger Victor Persson.
Örnen i fråga är nu avlivad men blev 23 år, vilket är ovanligt gammalt. De flesta örnar överlever inte sitt första år och gör de det ligger snittåldern enligt Victor Persson runt 8 år.
.