Ungdomar ska designa busskur
Östhammars kommun har haft problem med sabotage av busskurar. Nu engageras ungdomar från Olandsskolan för att ge glaskuren vid Alundas busstation en ansiktslyftning.
Josefine Eriksson, Caroline Lundqvist och Viktoria Mårtensson gillar idén.
Foto: Linda Nohrstedt
Viktoria Mårtensson, Josefine Eriksson och Caroline Lundqvist är några av ungdomarna som deltar i arbetet. De tycker att det är ett roligt och annorlunda projekt.
- Det är så himla mycket som förstörs, det är så tråkigt. Om det blir mer färg kanske det blir kvar, säger Viktoria Mårtensson.
Konstnären och bildläraren Carina Lebhamre leder arbetet men tanken är att eleverna ska få stor frihet i utformningen.
- Det är eleverna som ska välja vilket alternativ som ska genomföras, berättar Andreas Lytter, utredare på Östhammars kommun och ledare för busskur-projektet.
Projektet går under namnet "Pimp my busskur", inspirerat av MTV:s program "Pimp my ride", där nedgångna bilar rustas upp. Syftet är att öka intresset för och delaktigheten i busskurernas utseende.
- Det här är ett sätt att inte ge upp. Så fort vi ställer ut en busskur saboteras den. Nu försöker vi ge ungdomarna känslan av att det är de som äger sin busskur, säger Andreas Lytter.
Den nya busskuren i Alunda planeras stå färdig den 20 april 2007. Projektet finansieras gemensamt av Östhammars kommun, Stiftelsen framtidens kultur och Upplands Lokaltrafik AB.
Totalt finns 47 500 kronor anslagna för projektet.
Om arbetet slår väl ut kan det tänkas att fler busskurer kan designas på liknande sätt.
- Om busskuren inte blir saboterad på sex månader kan vi tänka oss att göra fler, till exempel Gimo busstation, som vi inte är stolta över, säger Andreas Lytter.
FOTNOT: Ordet pimp betyder från början hallick, men har i amerikansk hiphopslang kommit att användas som ett verb med betydelsen att göra något mer lyxigt, färgstarkt och överdådigt - i enlighet med klichébilden av en framgångsrik hallicks klädstil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!