Undersökningsföretaget Xtreme Nordic har på uppdrag av Systembolagets fristående dotterbolag, IQ, för andra året i rad genomfört en undersökning som handlar om sambandet mellan idrott och alkohol. Årets undersökning genomfördes med 513 personer i åldrarna 15–17 år mellan 30 januari och 12 februari.
Resultatet visar att tre av fyra ungdomar tycker att idrottsföreningarna bör prata mer om riskerna med alkohol i kombination med träning. Det är en ökning från 57 procent till 75 procent jämfört med i fjol.
Undersökningen visar även att mindre än 40 procent av ungdomarna tycker att det finns tydliga regler för alkohol i deras idrottsförening. Hälften av ungdomarna svarar därtill att det skulle vara enklare att stå emot alkohol om det fanns en överenskommelse i laget eller föreningen att inte dricka.
Malin Eriksson är folkhälsostrateg på Östhammars kommun. Hon menar att kommunen har jobbat intensivt med idrottsföreningarna i frågan.
– Vi har legat på idrottsföreningarna att de ska skriva en drogpolicy eller se över den de redan har. Därtill har vi också ställt kravet på en handlingsplan. Nu har de allra flesta föreningarna med ungdomsverksamhet både policy och handlingsplan, säger Eriksson.
Magnus Jägerskog är vd på IQ. Han menar att dokument är bra men att utmaningen ligger i att omsätta dem i praktiken.
– Min bild är att de flesta idrottsföreningar har en alkoholpolicy. Men det gäller att ta ner policyn från bokhyllan och omsätta den i praktiken så att alla i föreningen, unga som äldre, har en tydlig bild av vad som gäller, säger Jägerskog.
I en annan undersökning undersöks alkoholvanor bland ungdomar i Östhammars kommun. Resultatet visar att berusningsdrickandet minskat rejält bland både flickor och pojkar i åldrarna 13 till 17 år. Undersökningen är en del av Liv och hälsa ung, som genomförs av landstinget i Uppsala län.
– Det är ett kvitto på att kommunens kraftsamling mot alkoholkonsumtionen bland unga har betalat sig. Det är väldigt glädjande, säger Malin Eriksson på Östhammars kommun.