Tvingas se på när det brinner

Bemanningen på Östhammars brandstation blir allt sämre. På stationen finns bara två heltidsarbetande brandmän och ibland måste personalen vänta i flera minuter innan de kan rycka ut.

Vid en stor olycka måste brandmännen Fredrik Stahring och Johan Hallin förlita sig på beredskapspersonal för att kunna utföra ett lyckat räddningsarbete. Ofta får de inte börja jobba förrän förstärkningen har kommit.

Vid en stor olycka måste brandmännen Fredrik Stahring och Johan Hallin förlita sig på beredskapspersonal för att kunna utföra ett lyckat räddningsarbete. Ofta får de inte börja jobba förrän förstärkningen har kommit.

Foto: Ida Persson

Östhammar2012-06-12 12:10

– I det här yrket så kan femton sekunder vara avgörande. Det är verkligen inte optimalt, säger Fredrik Stahring, brandman och styrkeledare i Östhammar.
Stationens bemanning ligger på hälften av vad som utgör en normal styrka och de utryckningar som egentligen ska ta nittio sekunder kan enligt personalen dröja upp till sju minuter. Efter ett larm måste de två brandmännen vänta på att jourpersonalen kommer till olycksplatsen då de inte får ingripa innan styrkan är komplett.
– Ibland måste vi stå och titta på i flera minuter när en eldsvåda sprider sig eftersom vi inte har hela styrkan på plats. Det är otroligt frustrerande, säger Johan Hallin, brandman i Östhammar.
– Det här sänder fel signaler till allmänheten, vi vill kunna arbeta fullt ut och inte behöva förklara för anmälare varför vi inte gör någonting, säger Fredrik Stahring.

Schemat har förändrats ett flertal gånger de senaste åren och sedan årsskiftet har man gått ifrån åtta heltidsanställda under dagtid till två brandmän per skift.
– Det är positivt att vi jobbar skift igen, men två personer räcker inte. Rökdykning kräver att man är minst fem man och vid en stor bilolycka måste vi vara flera för att behandla livshotande nackskador på rätt sätt, säger Fredrik Stahring.
Björn Danielsson är stationschef på Östhammars brandstation och har följt neddragningarna i räddningstjänsten under lång tid.
– Politikerna håller i trådarna och vi vet inte vad som ska hända. Det känns som att vi håller på med konstgjord andning just nu, säger han.
Brandkåren i Östhammar och Tierp har sedan januari i år sammanförts med räddningstjänsten i Uppsala som nu agerar värdkommun för alla styrkor. Under året ska man forma ett nytt handlingsprogram för alla stationer.
– Det är inte optimalt som det ser ut nu men vi tycker att det här alternativet är mer förutsägbart och ger en bättre arbetsmiljö än det som fanns tidigare, säger Anders Ahlström, brandchef i Uppsala.

I december klubbas det slutgiltiga beslutet om hur det nya handlingsprogrammet ska se ut. Anders Ahlström tror inte att man kommer anställa någon mer personal i Östhammar inom den närliggande framtiden.
– Vi ser inte den nuvarande bemanningen som ett akut problem.
– Vi arbetar nu med en gemensam riskanalys och kommer utifrån den att se över vår bemanning mer långsiktigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!