Tvångsanslutning upprör på Gräsö
Gräsöborna gick man ur huse på tisdagskvällen för att diskutera Östhammars kommuns planer på att tvångsansluta ett 30-tal fastighetsägare till kommunens planerade utbyggnad av vatten- och avloppsnätet i området vid Gräsö kyrktrakt.
Foto: Christer Bergström
Många Gräsöbor var upprörda över att Östhammars kommun för två, tre år sedan lovade dem en anslutning till det kommunala va-nätet för omkring 100 000 kronor i en engångskostnad. Nu är kostnaden uppe i ungefär det dubbla, cirka 200 000 kronor för varje fastighetsägare. Till detta kommer den vanliga brukaravgiften och de periodiska avgifterna.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C), kommundirektör Sten Huhta och tekniska chefen Annila Bexelius hade fullt upp med att svara på frågor under det drygt två timmar långa mötet. Under mötet presenterade kommunledning lösningar på hur kostnaden kan finansieras.
- Vi vill bygga ut va-nätet av flera skäl, bland annat av miljöskäl. Enskilda avlopp släpper ut fosfor och organiskt material i Öregrundsgrepen. Dricksvatten och avlopp är av skiftande kvalitet och genom att lösa va-frågan blir det möjligt att få bygglov för nya fastigheter, förklarade Annila Bexelius.
Bengt Erikson har bott året-runt på Gräsö i 20 år och är en av alla dem som är kritisk till kommunens planer:
- Det är rena nojan, ja, helt vansinnigt att tvångsansluta oss som redan har vatten och avlopp som fungerar. Min pension är på 7 000 kronor i månaden, jag har dessutom inga ekonomiska marginaler att ta en extra kostnad på ett par hundra tusen kronor för att ansluta mig, säger han.
Paret Börje och Wirginia Hellman, 80 respektive 75 år, blev närmast chockade när de fick reda på att anslutningsavgiften skulle vara cirka 180 000 kronor.
- Anslutningen måste få vara frivillig, kostnaden för va-utbyggnaden ska inte läggas på oss, säger Wirginia Hellman.
Annila Bexelius presenterade flera förslag på hur anslutningsavgiften på cirka 200 000 kronor för varje fastighetsägare kan finansieras:
- Vi vill självfallet inte stjälpa någon ekonomiskt. Ålderspensionärer kan lägga avgiften på fastigheten utan att behöva betala varken ränta eller amortering på summan så länge de bor kvar i huset. Först den dagen då fastigheten säljs läggs skulden på den nya ägaren. För övriga kan vi erbjuda långa lån på tio år med förmånlig bankränta.
I februari nästa år tar fullmäktige i Östhammars kommun ställning till förslaget om va-utbyggnaden i Gräsö kyrktrakt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!