Tvångsanslutning överklagas

”Skulden hamnar hos våra barn”  l  Centralt avlopp ska skydda ÖstersjönTurerna kring den planerade utbyggnaden av vatten– och avloppsnätet i Gräsö kyrktrakt fortsätter.

Östhammar2010-08-28 08:22

Två öbor har överklagat beslutet om tvångsanslutning till förvaltningsrätten. Men kommunen fortskrider med sina planer och håller informationsmöte om utbyggnaden nästa helg.

Reaktionerna var starka förra året när Östhammars kommun berättade om sina planer på att tvångsansluta ett 30-tal fastigheter på Gräsö till det kommunala VA-nätet, i syfte att skona miljön från avloppsutsläpp.  En obligatorisk särtaxa och anslutningsavgift på uppemot 180 000 kronor var det som upprörde mest. Två Gräsöbor som har bestämt sig för att ta strid mot kommunen är Margareta Erikson och Yvonne Jansson.
– Vi har överklagat det här därför att tvångsanslutning hör inte hemma i en demokrati. Miljön har vi alla samma ansvar för men för att komma till rätta med den handlar det om att föra en dialog, säger Margareta Erikson.

Tillsammans med Yvonne Jansson skriver hon i en överklagan till förvaltningsrätten i Uppsala, att kommunen inte har varit tydlig nog i informationen kring sina planer och att särtaxan inte anpassats efter byggnadernas standard och storlek. Dessutom säger de att kommunens lösning på eventuella ekonomiska problem – att låta ålderspensionärer lägga anslutningsavgiften på fastigheten så att skulden förs över till den ägare som så småningom tar över fastigheten – inte håller.
–  Det betyder ju att skulden kommer att hamna på våra barn och barnbarn om de tar över huset efter oss. Vi kämpar ju för att få tillbaka våra ungdomar och det här hjälper verkligen inte att minska utflyttningen, säger Margareta Erikson.
Annila Bexelius, teknisk chef på Östhammars kommun, tycker dock att beslutet gynnar ett generationsskifte.
– Vi ser det som att vi möjliggör den typ av boenden som den yngre generationen kräver, säger hon.

Östhammars kommun har bestridit hela Margareta Eriksons och Yvonne Janssons överklagan med hänvisning till olika lagparagrafer. Vad gäller kritiken mot kommunens information vill Annila Bexelius inte säga om hon själv tycker att den har varit bra eller inte.
– Information är svårt och kan upplevas olika, säger hon.
Den 4 september kommer Annila Bexelius att hålla ett möte om projektet, på Gräsö, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg, VA-chefen Roy Andersson och Anna Bergström, tillförordnad miljöchef.
– Många boende har uttryckt en önskan om att få sina frågor besvarade och den vill vi uppfylla. Det har absolut ingenting med överklagan att göra, säger Annila Bexelius.

Tvångsanslutningen till VA-nätet

Orsakerna till utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet på Gräsö är enligt kommunen flera. Men främst handlar det om att nuvarande enskilda avlopp släpper ut fosfor och organiskt material i Öregrundsgrepen.
Eftersom utbyggnaden av VA-systemet på Gräsö är mer komplicerat och kostsamt än normalt, på grund av öns geografiska läge, använder sig Östhammars kommun av en särtaxa för att finansiera bygget. Det innebär i praktiken en förhöjd anläggningsavgift för de boende som ska anslutas.

Östhammars kommun har erbjudit ålderspensionärer att lägga anslutningskostnaden på sin fastighet utan att betala ränta och amortering så länge de bor kvar i huset. När huset sedan säljs förs skulden över till den nya ägaren.  Övriga boende har möjlighet att få lån på tio år för att kunna ha råd med avgiften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om