I samband med ett planerat underhållsarbete på Hagby kraftstation norr om Stockholm uppstod en kraftig dipp i spänningen på elnätet under onsdagsmorgonen. Vad som skedde och varför ska nu utredas av Svenska kraftnät.
Men klart är att flera skyddssystem i samhället reagerade och kopplade ner som en följd av dippen. Det skedde bland annat vid Forsmarks kärnkraftverk, där säkerhetssystemet stängde två av de tre reaktorer som finns på anläggningen.
– När kortslutningen skedde i Svenska kraftnäts ställverk sjönk spänningen på 400 kilovoltsnätet, stamnätet, och det läste våra skydd av, säger Niclas Metzén, säkerhetschef på Forsmarks kärnkraftverk.
Spänningen på elnätet får inte variera för mycket. Forsmarks kärnkraftverk bidrar till en stabil spänningsnivå på nätet genom att man har så stora generatorer och mycket roterande vikt (svängmassa). Det krävs också att den del av elen som hämtas tillbaka in i kärnkraftverket, för att driva hela den interna processen, håller en viss kvalitet. När balansen rubbas för mycket ska systemet reagera helt enkelt och koppla ifrån.
Att stoppa en reaktor går på sekunder, men att starta den på nytt kräver tid och noggranna kontroller. Reaktor 1 har startats och väntas vara i full drift lördag morgon, reaktor 2 väntas starta fredag kväll.
Den tredje reaktorn tuffade dock på som om inget hänt. Hur kan det komma sig?
– Trean har ett eget ställverk och egna elledningar, och de går mer norrut och hamnar längre bort från störningen. Forsmark 3 märkte av störningen, men det påverkade inte produktionen särskilt mycket, säger Niclas Metzén.
Det är ovanligt med den här typen av fel, och krävs mycket för att elproduktionen ska drabbas. Nu ska Forsmark göra ett störningsanalysarbete för att se om inställningarna är optimala.
– Vi lär oss av det här och ska se om det går att finjustera anläggningen för att optimera den.
Niclas Metzén vill inte kommentera hur stora kostnaderna blir till följd av stoppet. Men elpriset på den nordiska elbörsen steg med det dubbla från onsdag till torsdag, från 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra och södra Sverige.
Händelsen är i sig unik, även om spänningsfall skett tidigare, menar Niclas Metzén.
– En störning på både reaktor 1 och 2 har jag inte upplevt förut, men det har varit ett gott teamwork för att analysera och åtgärda problemen, säger han.