Tusentals välkomnade Götheborg

Omgiven av ett hov av fritidsbåtar anlände ostindiefararen Götheborg till Norrtälje hamn på tisdagen. Där möttes skeppet av tusentals människor. Ombord fanns Uppsalabon Emil Bladh som hamnade på Götheborg av en slump.

Uppsalabon Emil Bladh är en av besättningsmännen.

Uppsalabon Emil Bladh är en av besättningsmännen.

Foto: Johanna Odlander

Östhammar2008-07-15 19:04
Norrtälje musikkår lär ha avverkat snudd på hela sin repertoar innan Götheborg äntligen lade till. Kombinationen stort skepp med en hastighet på tre knop gjorde att det dröjde ett tag från att Götheborg siktades vid horisonten tills kaptenen gick i land.
Men väl framme väntade ett minst sagt varmt välkomnande den 70 personer stora besättningen som varit till sjöss sedan i söndags då Götheborg lämnade Visby. Och kön för att gå ombord blev snabbt lång.

En av besättningsmännen är 23-årige Emil Bladh från Uppsala som mönstrade på Götheborg årsskiftet 2006/2007. Emil hamnade på Götheborg av en slump, även om det är svårt att tro när han möter upp i sjövilt skägg och tjära under naglarna.
- Det är en drömhistoria att jag kom ombord, säger han och berättar:
- Jag var ute och backpackade när jag träffade en dagiskompis på en bar i Shanghai. Hon var där med Götheborg och jag fick hälsa på och tyckte det var jättehäftigt.
Två månader senare gick han ombord som volontär i Singapore.

Sedan dess har han bland annat seglat till Indien och Afrika.
I sommar turnerar Götheborg i Östersjön och Emil Bladh har avancerat till mastskeppare, vilket innebär att han är arbetsledare för 20 volontärer.
- En vanlig dag blir vi purrade (väckta) halv fyra på morgonen. Sedan jobbar vi på däck till åtta innan vi går och lägger oss och sover fram till lunch.

Resten av dagen är Emil Bladh ledig, men han jobbar ändå eftersom det är så kul.
- Man lär sig saker på olika plan. De 50 volontärer som är ombord har andra jobb i det civila som de delar med sig av genom föredrag. Men det är också en social skola. Vi som är ombord är tvungna att fungera ihop.
Emil visar sin hytt två våningar under däck. Den är klaustrofobisk och spartansk. Men sedan han blev befordrad sover han själv, till skillnad från volontärerna som är 20 i en sal. Trots små utrymmen trivs Emil ändå bättre till sjöss än i hamn.
- Det är jobbigt när en massa folk ska gå ombord. Det finns inget bättre än när vi seglar i väg igen, säger han.

Hur skiljer sig då Emils tillvaro från hans likes på det ursprungliga 1700-talsskeppet?
- Det var tuffare då eftersom de höll på med tung godshantering och hade sämre mat och hälsa. Då var 120 personer ombord eftersom man räknade med en del svinn, typ sjukdomar och drunkningar. Nu är det läskigaste jag varit med om när vi hade en man över bord under några minuter i Medelhavet.
Götheborg lägger ut från Norrtälje hamn klockan 21 på torsdag, 17 juli. Till dess är skeppet öppet för besökare.
FAKTA
Ostindiefararen Götheborg
Götheborg byggdes 1738 och hann med tre Kinaresor innan hon förliste vid inloppet till Göteborg 1745. Otroligt nog omkom ingen, i stället glömdes skeppet bort. Det återupptäcktes vid en utgrävning 1986. Då väcktes drömmen om att återskapa skeppet och det första steget togs 1995. Tio år senare provseglades skeppet och i juli 2006 anlände Götheborg till Kina.
Götheborg är byggd i de material som användes till originalskeppet. Men inga ritningar finns bevarade, därför har båtbygget ställt stora krav på uppfinningsrikedom. Bara riggen tog 100 000 timmar att konstruera. Samtidigt är hon modernt utrustad för att klara dagens säkerhetskrav. Skeppet är 58,5 meter långt, 11 meter brett och gör en medelhastighet på 5-6 knop.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om