Turistbolag nära se dagens ljus
Nästa vecka tar kommunpolitikerna i Östhammar ställning till om kommunen ska bilda turistbolaget Visit Östhammar tillsammans med näringslivet. Den här veckan har informationsmöten hållits på flera håll i kommunen.
I tre dagar den här veckan har Östhammars kommuns näringslivschef Ulf Andersson och turistkonsulent Erik Larsson bjudit in till informationsmöten om Visit Östhammar AB i Östhammar, Österbybruk och Öregrund. Turnén där kommunens företrädare har träffat näringslivet för att diskutera igenom förslaget närmare avslutades på torsdagen i Öregrunds societetshus.
På samtliga orter har uppslutningen av företagare varit god och överlag är näringsidkarna positiva till idén med att bilda ett turismbolag.
Lisbeth Sandahl driver vandrarhemmet Epokgården i Öregrund sedan 2004. Hon är en av turistaktörerna på orten.
- Jag tror på idén och att det kan bli bra. Varför skulle det inte fungera här i Östhammars kommun när modellen med turismbolag fungerar utmärkt i orter som Sigtuna och Olofström? Gemensamt för oss som jobbar med turism är att vi vill förlänga säsongen. Det tror jag är möjligt med turismbolaget om deras och vår affärsidé är att liten som stor aktör får synliggöra sitt företag i gemensam marknadsföring, det ger mer styrka. Visit Östhammar AB:s mål måste vara att visa på mångfalden och att det finns mycket i vår kommun som är spännande att besöka, säger hon.
Medan Lisbeth Sandahl tillhör de turistaktörer som har verksamhet året-om så tillhör Kristina Kecharem och hennes sambo Sten Stjernberg dem som i Konstsommar på Gräsö har turistevenemang bara någon vecka om året. Sten Stjernberg tror inte att Konstsommar på Gräsö med en liten budget har råd att gå in i bolaget. Att ingå partnerskap med bolaget för ett företag kostar 0,2 procent av företagets omsättning, men minst 2 000 kronor och högst 30 000 kronor.
- Vi har en låg omsättning, nämligen intäkterna är från de konstnärer som ställer ut. Minisumman är en sjättedel av vår totala omsättning. Det fixar vi inte, säger han.
Turistkonsulent Erik Larsson säger att viljan är att få bredd på företag och branscher i turismbolaget. Ett krav är att företaget har sin verksamhet innanför kommunens gränser.
I ägardirektivet från kommunen är det skrivet att varje enskild aktör högst får äga 10 procent i bolaget.
- De företag som inte ansluter sig får ha broschyrer och annat material exempelvis på kommunens turistbyrå. Men de företag som blir aktieägare kan självfallet påverka turistverksamheten på bolagsstämman och andra aktieägarträffar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!