Turistbolag kan bildas i Östhammar
Ett turistbolag som ägs gemensamt av Östhammars kommun och näringslivet kan bli verklighet senare i år.
Ulf Andersson informerade på Turistkonferensen.
Foto: Christer Bergström
- Om turistbolaget blir verklighet är det meningen att det ersätter den nuvarande kommunala turistverksamheten. Bolaget ska i så fall främst jobba med turistutveckling och turistbyrån samt knyta till sig olika samarbetspartners inom turism. Det är ingen självklarhet att kommunen driver turistbyrån, säger Ulf Andersson och berättar att ett annat förslag är att behålla turistverksamheten som den ser ut och fungerar i dag.
Om det blir någon förändring sjösätts den troligen nästa år.
Under den två dagar långa Turistaktörskonferensen som Östhammars kommun höll på Gräsö gård hade alla som på ett eller annat sätt jobbar med turism bjudits in. Syftet är att bygga broar mellan kommunen, turistaktörerna och näringslivet, att de som jobbar med turism får lära känna varandra mer och knyta kontakter som ett led i att utveckla turismen.
Temat för konferensen var Ensam är inte stark och ett av Ulf Anderssons nyckelord när han nu tar sig an uppgiften att försöka få fart på och utveckla turistverksamheten är just brobygget mellan kommunen och det offentliga. Gräsö gård var till sista platsen fullsatt av lokala turistaktörer.
Margareta Tötterman som tidigare känt sig motarbetad av kommunen tyckte efter konferensen att det blåser andra och nu positiva vindar från kommunens sida för att stötta turistaktörerna.
- Jag har sökt bygglov för att få starta Bed & Box, det går ut på att man med häst ska kunna ta sig till planerade uthyrningsstugor. Men jag har fått tvärnobben av kommunen tidigare att få tillstånd. Nu tycker Ulf Andersson, utan att ha lovat något, att jag borde söka bygglov igen. Det ska jag göra, det skulle vara mitt sätt att vara med och utveckla turismen i kommunen, säger hon.
Företagarna skulle önska mer draghjälp från kommunen för att hitta nya attraktiva aktiviteter och Ulf Andersson gav svar på tal att han tror på privata initiativ med ett visst kommunalt ansvar.
Gunnar Hoffman som sitter i Öregrunds Utvecklingsgrupp var en av flera som tog upp frågan om att Öregrund är beroende av turismen under årets ljusa och varma månader, men att det måste göras något för att locka turister även under övriga delar av året. Brobygget mellan kommun och näringsliv ses som ett sätt att få ändring på det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!