Så ska belastningsregistret kollas i skolan i Östhammar

Skolor missar att kolla nyanställda mot polisens belastningsregister. En teknisk lösning som gör det omöjligt att hoppa över kontrollerna var på gång, men får nu skjutas upp. Tekniken håller inte måttet.

"Vi är trygga med att rektorerna vet vad de ska göra", säger Pauliina Lundberg, HR-chef, Östhammars kommun.

"Vi är trygga med att rektorerna vet vad de ska göra", säger Pauliina Lundberg, HR-chef, Östhammars kommun.

Foto: Östhammars kommun/ TT

Östhammar2021-09-14 06:30

Östhammars kommun har vid flera tillfällen brustit i kontrollerna vid nyanställningar. Nu vill barn- och utbildningsnämnden se en skärpning. Skollagen är tydlig, vid anställning som rör arbete med barn ska ett bevis för att utdrag ur belastningsregistret visats upp finnas bland anställningshandlingarna.

Ett sätt att skapa starka rutiner kring detta är att ha en teknisk lösning som tvingar fram handlingen. Är krysset i rutan för utdraget inte ifyllt i det digitala systemet, kommer anställningsärendet helt enkelt inte vidare i processen. Men den förändringen får nu vänta.

– Det visade sig, efter en koll med vår leverantör, att det inte är tekniskt möjligt att införa ett sådant steg, säger Pauliina Lundberg, HR-chef på Östhammars kommun.

Hur gör ni då för att skärpa till processen?

– Alla rektorer vet vid det här laget hur de ska göra. Vi för en kontinuerlig diskussion om det och är trygga med den hanteringen, säger Pauliina Lundberg. 

undefined
Skollagen är tydlig med att den skolanställdes brottsregister ska kontrolleras innan hen anställs. Östhammar har brustit på den punkten i flera fall.

Siffror som UNT begärde ut i våras visade att av 96 personer som anställdes inom skolorna i Östhammars kommun förra året saknades aktuellt utdrag ur belastningsregistret i 26 av fallen. I fyra fall var inte utdraget ur belastningsregistret "okej", men ingen person med brottslig bakgrund har fått jobb, så vitt man vet. Siffrorna gäller tillsvidare- och visstidsanställda.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Josefine Nilsson (C) hade helst sett ett tvingande system för att vara på säkra sidan.

– Men nu går inte det, så då får vi se till att frågan aktualiseras ofta. Bland annat ska den finnas med som en stående punkt på alla rektorsmöten och det ska tas upp regelbundet på nämnden, säger hon och fortsätter:

– Naturligtvis finns alltid en mänsklig faktor här, det kan bli fel. Man ska också komma ihåg att en hel del av missarna kan förklaras av att man bett om registerutdrag vid första anställningen, men sedan glömt att be om nytt när personen hoppat mellan olika tjänster.

undefined
Josefine Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden Östhammar, vill se bättring när det gäller att begära utdrag ur polisens belastningsregister vid anställning i skolor och förskolor.

Registerutdraget är en del av underlaget för att bedöma om en person är lämplig för arbete med barn. Det är ett sätt att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. 

– I det arbetet är belastningsregistret en viktig del, men vi måste också se till att ta referenser på dem vi anställer, det är minst lika viktigt, säger Pauliina Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!