Trögt jobb bryta könsrollsmönster

Skolan har ett ansvar att bryta traditionella könsmönster, så står det i läroplanen. Men frågan är hur många skolor som verkligen jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor.

Tove Andersson och Lena Dolk tycker att det är lätt att skilja på pojk- och flickleksaker.

Tove Andersson och Lena Dolk tycker att det är lätt att skilja på pojk- och flickleksaker.

Foto: Sanna Casson

Östhammar2006-11-18 00:01
- Jag tycker att alla lärare borde utbildas i genuspedagogik, säger läraren och genuspedagogen Annika Kindvall.
Rosa barnvagnar, gnistrande prinsesskronor och blåfärgade bilar. Tove Andersson och de andra eleverna i klass 8 på Österbyskolan i Österbybruk bläddrar igenom leksakskataloger. Uppgiften är att klippa ut bilder på typiska pojk- och flickleksaker som de sedan klistrar upp på ett stort pappersark:
- Det här är riktigt lätt. Barbiedockorna och hästarna hör till tjejleksakerna. Leksaksborren och bilarna går till killeksakerna, säger Tove.

Dockor och bilar
Själv har hon lekt mycket med just barbiedockor som liten, medan hennes klasskamrat Jimmy Karlsson föredrog att leka med bilar:
-För mig var det helt naturligt att leka med typiska killeksaker, men om jag hade kommit till dagis med en docka skulle jag ha blivit retad. Jag vet inte varför, det bara är så, säger han.
Längst ned i klassrummet sitter Linn Sundén och Johanna Åkerlind och pratar samtidigt som de klipper ut bilder ur katalogerna. De tycker att det är lite konstigt att det är bara flickor som förväntas att leka med bebisdockor:
- Ja, killarna ska ju också bli föräldrar en dag, varför skulle inte de kunna leka att de har en bebis på samma sätt som tjejerna ? frågar de sig.

Öppna ögonen
Och det är just det här som genuspedagogen Annika Kindvall vill åt. Hon vill att eleverna ska öppna upp ögonen för hur könsmönstren formar dem.
- Det är inte helt lätt att jobba med jämställdhet, eftersom det är så svårt både för elever och lärare att se olika könsmönster. Men det är genom att upptäcka dem som man kan förändra, säger hon.
Och en del mönster har hon ända kunnat urskilja i skolvärlden:
- Även om det skiljer sig mellan olika individer, så är det killarna som överlag är bullrigast, pratar mest och högst utan att räcka upp handen, medan tjejerna är lite lugnare. Den tjej som kliver in på killarnas mark genom att exempelvis spela fotboll ifrågasätts av både tjejer och killar- är hon verkligen tillräckligt tjejig?

Förstärker könsroller
Sedan tror Annika Kindvall att lärare och föräldrar hjälper till att förstärka de traditionella könsrollerna:
- Att tjejerna har bättre betyg än killarna kan ha en stark koppling till könsmönstren. Tjejerna förväntas vara duktiga och skötsamma i skolan, medan killarna får vara stökigare.
Enligt Annika Kindvall borde jämställdhetsarbetet ha mer utrymme på skolschemat.
-Fast alla tycker inte det. Kritikerna frågar sig varför inte tjejer får vara tjejer och killar får vara killar, men det är inte alls det som jämställdhet handlar om. Det viktiga är att människor får samma möjligheter, oavsett vilken kropp de fötts i.

FAKTA


Jämställdhet och skolan
Enligt skollagen ska den som arbetar inom skolan "särskilt främja jämställdhet mellan könen" och i läroplanen står det att skolan aktivt ska främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter.
I april 2006 kom en ny lag som förstärker skolans ansvar när det gäller att förebygga diskriminering av elever. Enligt den lagen ska alla skolor upprätta en likabehandlingsplan som redovisar planerade åtgärder för att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder.
(Källa: Skolverket)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om