Träningsbidrag till handikappad överklagas av RFV

Försäkringskassan i Uppsala gav en 19-årig Gimobo som tränar handikappidrott på elitnivå rätt till betalda träningsresor. Men Riksförsäkringsverket har överklagat beslutet till länsrätten.

Östhammar2004-02-17 18:30
I oktober i fjol beslutade Försäkringskassan i Uppsala att bevilja 19-åringen, som har aktivitetsersättning från försäkringskassan men som också tränar rullstolslöpning på elitnivå, ersättning för resor i samband med träning och för deltagande i två träningsläger. Motiveringen var att träningen ansågs ha en positiv inverkan på den 19-åringens psykiska prestationsförmåga.

Överklagades
Men i slutet av januari överklagades beslutet av Riksförsäkringsverket (RFV). Orsaken är att man inte anser att aktiviteterna syftar till att förbättra arbetsförmågan.
- Lagen är så ny så att det inte finns någon praxis. Därför har vi begärt in alla beslut om särskild ersättning som fattats av landets försäkringskassor under en viss period. Därefter har vi valt några fall som vi bedömer inte stämmer överens med lagtext och förarbeten och överklagat till länsrätten, förklarar Gun Borgstedt, jurist på RFV.
Enligt Therese Andersson, aktivitetssamordnare på Försäkringskassan i Uppsala, råder viss osäkerhet om hur lagens krav ska tolkas.

Inte begärt inhibition
- Vi talar om för alla som får ersättning att det är en ny reform med få riktlinjer. En fråga där det saknas praxis är exempelvis på hur lång sikt aktiviteten ska förväntas ge en gynnsam effekt på arbetsförmågan, säger Therese Andersson.
Eftersom överklagandet syftar till etablera praxis att har RFV inte begärt inhibition av försäkringskassans beslut. Fram till dess att det upphävs i en eventuell dom får 19-åringen behålla sin ersättning.

UNT-fakta


1 januari 2003 avskaffades det som tidigare hette sjukbidrag och förtidspension. Den som är mellan 19 och 29 år kan i stället få så kallad aktivitetsersättning.
Tanken är att ska förmånstagaren i samråd med handläggare ska fundera ut lämpliga aktiviteter som har "gynnsam inverkan på hans eller hennes sjukdomstillstånd eller fysiska eller psykiska prestationsförmåga".
I den mån det medför extra kostnader kan försäkringskassan betala ut en särskild ersättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om