''Trålfisket utarmar bestånden''
Hårt trålfiske i Östersjön innebär slutet för såväl torsk, som strömming och skarpsill. Det menar yrkesfiskaren Tom Sundell på Fälön utanför Östhammar. Själv har han inte kunnat fiska strömming på tre år.- Det är en katastrof, säger han till UNT.
- Inom loppet av fem år kommer jag troligtvis att få sälja av alltihop, säger han.
Han säger att det är det hårda trålfisket som har gjort att fiskbestånden nära på försvunnit från Östersjön. Själv fiskar han med hjälp av garn, som är ett stormaskigt nät som släpper igenom de minsta fiskarna. Tom Sundell berättar att de brukade dra upp 30 ton fisk per år när bestånden var normala. I dag drar enbart trålfisket upp 400 ton fisk per dag och båt, fisk som enligt Tom Sundell går till att göra fiskmjöl till hundfoder. Själv står både han och strömmingsglada konsumenter utan fisk.
- Strömmingen är redan slutfiskad, det är ingen idé för oss att hålla på med det.
Det är för sent att rädda, bestånden kommer aldrig att kunna återhämta sig.
Tom Sundell berättar att även beståndet av skarpsill ligger på kritisk nivå. Att det skulle finnas för mycket skarpsill i Östersjön är enligt honom bara struntprat.
- Ju mer beståndet minskar desto mer klumpar fiskarna ihop sig och blir därför lättare och lättare att fånga. Det som sker nu är precis vad som hände i Kanada innan de fiskade slut på sitt torskbestånd.
Ivar Hägglund, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Uppsala håller med Tom Sundell om att trålfisket tar upp för mycket fisk.
- Det finns konkurrensförhållanden som vi vill värna om och vi tycker att det storskaliga fisket tar för mycket fisk.
Att det fiskas mer skarpsill och strömming för att rädda torskbeståndet, tycker Ivar Hägglund är fel.
- Det fiskas mycket för att minska belastningen i Östersjön, men ju mindre de fiskar desto större möjlighet har ju ekosystemet att återställas, det vet varenda en som har läst biologi. Men i dag ska allting optimeras.
Han menar att Tom Sundells profetia om att behöva lägga ned sin verksamhet inom fem år stämmer.
- En sak är säker och det är att antalet kustfiskare minskar i snabb takt. Det är en yrkesgrupp som kommer att försvinna.
- Det som sker Östhammar tyder på att det är i stort sett så nära en katastrof som möjligt. Det hela är väldigt bekymmersamt, säger Ivar Hägglund.
Fiskeriverket gick under måndagen inte att nå för kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!