I Österbybruk lockar vallonbruket och herrgården många turister. Guiden Lovisa Mattsson drömmer om att kunna visa brännstålsugnarna som i dagsläget är gömda bakom lås och bom. Hon tipsar också om sitt bästa blomsterställe.
Den ideella föreningen Vallonbruk i Uppland driver numera turistbyrån i Österbybruk på uppdrag av destinationsbolaget Visit Roslagen AB. Föreningens syfte är att bevara och visa upp vallonbruken. Och det är vallonbruket som drar flest besökare till Österbybruk.
Många utländska turister är intresserade av att promenera i parkmiljöerna runt bruket och titta på kulturhistoriska byggnader, berättar guiden Lovisa Mattsson. Själv är hon stolt över upplands vallonbruk.
– Det är helt fantastiskt, vi har världens enda fungerande vallonsmedja i Österbybruk. Där tillverkades stångjärn av järnmalm från Dannemora gruvor.
Smedjan har dagliga visningar och körs fyra gånger per år för allmänheten. Även Dannemora gruvor har dagliga visningar och besökarna får se både historiska byggnader och kan promenera längs dagbrott samtidigt som guiden berättar om det slitsamma arbetet med att få fram järnmalm till bruken. Under vallonbruksveckan den 10–18 augusti kommer alla bruk att ha extra visningar och fokus ligger på kvinnorna i bruken och hur de arbetade.
För den som besöker Österbybruk finns det mycket att titta på i byggnaderna kring herrgården. I det gamla herrgårdsdasset har en antikaffär öppnat för säsongen och besökarna kan fika i Gammel Tammens stallkafé eller besöka keramikverkstaden i sadelmakarlängan.
– En pärla som fler borde besöka är trädgården och orangeriet. Jag köper ofta grönsaker där, säger Lovisa Mattsson.
Hon brukar gå till trädgården och komponera egna blombuketter när hon är bortbjuden. Eller bara för att få vara en stund i den avkopplande miljön. Och det är en oas som breder ut sig bakom stallbacksmuren. Perenner och sommarblommor trängs i prydliga land och intill rabatterna ligger en köksträdgård som visar hur det såg ut kring herrgården på 1800-talet. Lök, bondbönor, lin, sallad, morötter och rädisor väntar på att skördas. Bakom orangeriets glas finns inomhusväxter, linarbeten, krukor och ett loppisbord.
– Det är svårt för oss att få det att gå runt ekonomiskt och vi försöker få in pengar lite här och var, berättar Sonja Bromark.
Sonja Bromark är en av de fem som arbetar ideellt i trädgården. Och de har mycket att stå i. De sår, planterar, rensar, skördar och pysslar hela dagarna. Magnhild Dolk är en annan eldsjäl. Hon berättar att hon känner sig onyttig när hon inte är i trädgården.
– Vi som är födda på 30-talet är uppvuxna med odling och vi har en annan syn på ideellt arbete.
Hur det går den dagen de inte längre orkar vet de inte. Alla som arbetar närmar sig 80 och trädgårdsarbetet är tungt. Samtidigt vill Sonja Bromark inte ge upp nu när trädgården är så fin. De ser en liten ljusning nu när en trädgårdsmästare som ska komma och hjälpa dem en gång i veckan. Och genom Arbetsförmedlingen har de fått två personer som ska hjälpa till.
– Det är många lokala företag som stöttar oss också. De som skänker pengar får en egen skylt uppsatt vid entrén och det blir ju lite reklam för dem.
Sonja Bromark tycker att det är lite märkligt att det fortfarande finns Österbybor som inte känner till verksamheten. Hon skulle önska att fler kom till trädgården och njöt en stund. Och att fler ville hjälpa till.
– De behöver ju inte komma och jobba varje dag, men någon gång ibland vore bra.