Torsken har återvänt till Upplandskusten
Mycket tyder på att torskbeståndet i Östersjön håller på att återhämta sig. Nu får Fiskeriverket rapporter om torsk långt in i vikarna längs Upplandskusten och även längre norrut. Men om den positiva trenden ska hålla i sig gäller det att inte bli för ivrig och fiska för mycket.
EU har tagit fram en återhämtningsplan för torsken i det östra beståndet (de torskar som leker öster om Bornholm). ICES (internationella havsforskningsrådet) tycker att planen verkar fungera och torskarna blir allt fler. Däremot finns ingen reproduktion av torsk längs Upplandskusten eftersom vattnet är för sött. Havsforskningsrådet anser att torsken fiskas på en hållbar nivå i dag och att man till och med skulle kunna öka fisket med femton procent under 2010.
- Problemet är att torskbeståndet fortfarande är litet om man jämför med hur det såg ut på 1970- och 80-talet. Fisket måste hållas på en rimlig nivå för att inte beståndet ska krascha igen, men vi ser en positiv trend, säger Magnus Appelberg.
I Östersjön har aldrig torskfisket stoppats helt, trots tidigare larmrapporter. Det har varit svårt att kontrollera fisket eftersom det förekommit mycket svartfiske. ICES kommer varje år med råd för hur mycket torsk de anser är hållbart att ta upp, och de har varit låga ända sedan 2002. I år bröts trenden, och rådet från ICES var att fiska upp 48 600 ton torsk (se faktaruta).
- Det finns en risk att man ökar fisket för snabbt och inte är nog försiktig. Det vi sett är att torsken går längre och längre in i skärgården och det tyder på en förbättring. Frågan är hur stabilt det är, säger Magnus Appelberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!