Torr sommar ger bönderna problem i vinter
Brandrisk och torka. För lantbrukarna orsakar det fina sommarlovsvädret stora bekymmer långt in på vinterhalvåret.
Gunnar Pettersson längtar efter regnet. Foto: Sven-Olof Ahlgren
Foto:
- Ska det hålla på så här hela sommaren får vi problem i vinter, säger lantbrukare Gunnar Pettersson i Hökhuvud.
- Under den här årstiden ska det inte se ut så här inte, säger Gunnar Pettersson och tittar ut över hagen där korna går.
Det är torrt, dammigt och ser långt i från frodigt ut, men längre in i hagen i skydd av träden finns det fortfarande lite grönska kvar. Gunnar Pettersson äger gården tillsammans med sin son Mats och brodern Sven Pettersson. Förutom korna har de även spannmål, vallfoder och skog, så den höga risken för bränder är också ett orosmoment. Men Gunnar Pettersson anser sig har en fördel gentemot sina kollegor.
- Vi har hårda jordar här så det finns lite vatten kvar i marken, men det är värre för dem som har lättare jordar.
Lars Höök, presschef på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, förklarar att torkan inte har varit så här svår sen 1992. Tuffast är det bönderna på Gotland, i Halland och i Östra Svealand. I norr klarar de sig däremot bättre, där har grödorna inte kommit lika långt än. Sedan spelar även jordmånen in - är marken rik på lera blir det inte lika torrt. Men en lerrik mark har även nackdelar.
- Lerjordar brukar spricka upp kraftigt, så när det kommer ett stort regn försvinner det rätt ner i sprickorna utan att växterna hinner ta tillvara på det. Jorden måste få en chans att långsamt ta upp vatten, så att växterna får en rejäl rotblöta.
Vad som sker om regnet inte kommer kan Lars Höök inte svara på. Fortsatt torka i ytterligare tio dagar skulle ge bönderna stora bekymmer och kräva extraordinära insatser från LRF:s sida, men hur de insatserna skulle se ut kan han i nuläget inte svara på. Däremot står det klart att om torkan fortsätter blir bönderna tvungna att börja tilläggsutfodra. Då använder man de lager som egentligen var tänkta till vintern, vilket kan ställa till problem när snö och kyla väl kommer.
Torkan ger även mindre skördar, vilket gör att vinterlagret blir än mindre och finns det inget foder är det svårt att föda upp kor.
- Då får vi slakta ut korna eller köpa foder, men det är dyrt med transporten. Då får vi köpa från Småland eller någon annanstans. Det går ju inte att köpa av grannen för de har det ju lika illa, säger Gunnar Pettersson.
Han tror ändå att hans kor nog klarar sig två veckor till innan det blir aktuellt med tilläggsutfodring. Men ju tidigare regnet kommer, desto bättre.
- Jag hoppas på regn, det tittar man efter varje dag, säger Gunnar Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!